Haber/ Gökçe ADAR

Türkiye sanayisinin gelişiminde kilit rol üstlenen ve takım tezgahları sektörünün tüm paydaşlarını ikinci kez aynı çatı altında buluşturmaya hazırlanan MAKTEK İzmir Fuarı’nın tanıtım toplantısı yapıldı. Hilton Otel’de düzenlenen toplantıda, 500 milyon dolarlık ticaret hacmine ulaşılmasının beklendiği fuara, 60’ın üzerinde ülkeden 35 bini aşkın sektör profesyonelinin gelmesinin tahmin edildiği açıklandı. Takım tezgahları sektöründeki tüm gelişmelerin görülebileceği, Ar-Ge ve inovasyon ürünlerinin sergileneceği fuarla ilgili değerlendirmelerde bulunan TÜYAP Genel Müdürü İlhan Ersözlü, “İki yılda bir İzmir’de hazırladığımız MAKTEK İzmir Fuarı’nın ikincisini, 9-12 Ekim tarihlerinde ziyarete açacağız. Dünya devlerini bölge sanayicisinin ayağına getiriyoruz. Takım tezgahları sektörü çok önemli ve stratejik bir sektör. Takım tezgahları olmadan hiçbir şey üretemiyoruz. Takım tezgahları sektörü, ülkemizde bütün sektörleri etkileyen milyar dolarlar getirisi olan bir sektör. Böylesine değerli olan bir sektörü, önümüzdeki hafta İzmir’de görücüye çıkarıyoruz” dedi.

60 Ülkeden ziyaretçi

Fuara, 17 ülkeden 370 temsilcinin katılacağı bilgisini veren Ersözlü, sözlerine şöyle devam etti: “Şu anda kuzey Afrika ülkelerinden, Sahra Altı Afrika ülkelerine, Arap Yarımadası’ndan, Asya, Uzak Doğu’dan, Avrupa’nın Doğusu’na kadar 60 ülkeden iş insanlarını ağırlayacağız. Yaklaşık bin 600 civarında yurt dışından iş insanı bu fuarda olacak. Bu yılki yeniliklerde ilk kez havacılık ve savunma sanayinde üretim yapan firmaların temsilcilerini fuarda ağırlayacağız. Buradaki firmalarla ikili iş görüşmeler yaptıracağız. Yurt içinde farklı illerden otobüs seferleri düzenleyeceğiz. Sanayisi yoğun olan illerden, tarafımızdan otobüs seferleri gerçekleşecek. Bu yıl fuarın, 500 milyon dolarlık iş hacmi yaratmasını bekliyoruz. Bu fuarda satılacak makinelerin tüm sektörlerde kullanılacağını öngörürsek, bu rakamın sağlanacağını düşünüyoruz. 35 bin civarında ziyaretçi ağırlamayı düşünüyoruz. Şehir ekonomisine de önemli katkı sağlayacağına inanıyoruz.”

Katkı sağlayacak

MİB (Makine İmalatçıları Birliği) Genel Sekreter Yardımcısı Nail Türker, fuara sağlayacakları katkılardan bahsederek, “Bu dönemde bu fuar, hem bölgeye hem Türkiye’ye hem de Avrasya’ya ciddi katkı sağlayacak. 30’a yakın üyemizle bu fuara katılıyor, destek veriyoruz” ifadelerini kullandı. TİAD ( Takım Tezgahları Sanayici ve İş Adamları Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Varlık da, daha önce yapılan fuarın sadece bölge sanayicisinin değil, Türkiye sanayicisinin de yüzünü güldürdüğünü ifade etti. Takım tezgahları sektörüyle ilgili bilgilerde veren Varlık, “İlk 6 ayında takım tezgahları verilerine göre; takım tezgahları üretimi yüzde 7.3 düştü. İhracatta değişiklik olmadı, ihracat 281 milyon dolarda kaldı. İthalat yüzde 26 düşüş gösterdi. Kullanım miktarı yüzde 26 düşüş göstererek, 465 milyon dolar oldu. Hedeflediğimiz rakamlar bunlar değil. Hem üretim rakamımızı, hem ihracatımızı üst rakamlara taşımayı, rekabet gücümüzü artırmayı düşünüyoruz. Sıkıntılarımızı dile getirmeyi ve çözüm önerileri geliştirmeye devam edeceğiz. Üretirsek gelişeceğimize inanıyoruz. Hedefimiz parmakla gösterilen bir sanayi ülkesi olmak” dedi.