Makine İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Kutlu Karavelioğlu, Türkiye'deki işletmelerin yüzde 12'sinin bulunduğu İzmir'de makine ihracatının yüzde 6'sının yapıldığını belirterek ihracatın artması için yollar bulunması gerektiğini söyledi.

Makine sektörünün 2018 yılı ihracat performansını ve sektörün bölge ekonomisi açısından sunduğu fırsatları değerlendirmek üzere İzmir'e gelen Makine İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Kutlu Karavelioğlu, yönetim kurulu üyeleri Zeynep Erkunt Armağan ve Halil İbrahim Gökçüoğlu ile birlikte sektörle ilgili değerlendirmelerini paylaştı. Ege Bölgesi genelinde ekonomiye en fazla katkı sağlayan sektörlerden birinin makine sanayi olduğunu belirten Makine İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Kutlu Karavelioğlu, toplam makine ihracatının 2.2 milyar dolar olduğu bölgede makine ihracatçısı firma sayısının ise 2317'ye yükseldiğini ifade etti. Yaklaşık 1700 makine ihracatçısı firmanın faaliyet gösterdiği İzmir’de yılın ilk 10 ayı itibarıyla toplam makine ihracatının 750 milyon dolara ulaştığını kaydeden Karavelioğlu, "Makine ihracatındaki başarılı performansımızı İzmir’de daha da ileri taşıyabilir, bu yılı 1 milyar dolar ihracatla kapatabiliriz. İşletmelerimizin yüzde 12’sine yakınının bulunduğu ilimizden makine ihracatımızın yüzde 6'sının yapılıyor olması çok önemli bir potansiyele işaret ediyor. İzmirli makine imalatçılarımızın bölgelerindeki rekabet üstünlüklerini yurtdışına taşımanın yollarını bulmalıyız" diye konuştu.

'MAKİNE PETROLDEN SONRA 2'NCİ SIRADA'


İzmir'in potansiyelinin ihmal edildiğini savunan Karavelioğlu, Ege Bölgesi'nin sanayi ve tarımın birlikte geliştiği ender yerlerden biri olduğunu belirterek "İzmir'in çevreye sunduğu kaliteli çözümler ve üniversiteler İzmir'i gözümüzde çok önemli bir yere getiriyor. Makine ihracatçılarının yüzde 13'ü Ege Bölgesi'nde ama ihracata katkıları yüzde 6. Bunun yüzde 13 olmasını isterdim. Biz kendi sektörümüzü daha çok istihdam yaratan ve daha çok ciro yapan bir konumda konumlandırıyoruz. Devlet bunun farkında. Devletin de ileri makine teknolojilerinin gelişmesine katkıları var. Makine ihracatı sektörü, dünyada petrolden sonra ikinci sırada geliyor. Makine üretirseniz tüm üretim alanlarında rakipsiz olursunuz" dedi. Ege ve Dokuz Eylül üniversitelerinin yanı sıra, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nün varlığının da İzmir’e bu konuda önemli avantajlar sağladığını anlatan Karavelioğlu, ileri teknolojili makine üretmenin ön şartının nitelikli işgücü olduğunu hatırlattı.

Toplantıya katılan sanayicilerden Zeynep Erkunt Armağan, tasarımcı yetiştirmede Türkiye'nin büyük eksiği olduğunu savundu. Halil İbrahim Gökçüoğlu ise makine olmadan hiçbir ürünün vücut bulamayacağına dikkat çekerek "Makine sektörü sessiz kahramanlar olarak bu ülkeye ciddi katma dağer getirmektedir. Katma değer yaratabilmek için kendimizin üretmediği yeni nesil makineleri almak zorunda kalıyoruz. Bizim bunları üreten fabrikaları yeniden kurmamız gerekiyor" dedi. DHA