Haber/ Gökçe ADAR

Kavacık Kadın Kooperatifi'nde çalışan üretici kadınlardan Vildan Doğan, kadınların ürettikleri üzüm lokumunun coğrafi işaretini aldıklarını söyledi. Doğan, "Üzüm lokumu ürettik. Kendi üzümümüzün coğrafi şekli alındı, onun üzerine kendi esansımızdan lokumlarımızı üretmeye başladık. Belirlediğimiz yerlere lokumların satışlarını da kooperatif olarak yapıyoruz" dedi. Kutulama işlemlerinin maliyetli olduğunu söyleyen Doğan, satışlardan küçük bir kar elde ettiklerini söyledi. İzmir Agroexpo'da stant açtıklarını ve hem lokumlarını tanıtıp hem de diğer el yapımı ürünlerini sattıklarını söyleyen Doğan, vatandaşların üzüm lokumu ismini duyduğunda şaşırdıklarını ancak tadını çok beğendiklerini söyledi.

Özgüvenleri arttı

Doğan, diğer ürünlerin de beğenildiğini ifade ederek "Lokuma olan ilgi çok fazla. Hem lokumlarımızı hem de yaptığımız diğer ürünleri satıyoruz. Gözlememiz, pekmezimiz, sirkemiz ilgiyle karşılanıyor. Ev ekonomisine katkı sağlamak bize çok iyi geliyor. Mutlu oluyoruz" dedi. Başak Yılmaz ise, genç yaşına rağmen kooperatif içerisinde yer aldığından bahsederek, köydeki kadınların üretmeye başladıktan sonra değiştiklerini ve kendilerine olan güvenin arttığını söyledi. Yılmaz, "2015 yılında kooperatifi kurduğumuzda, köydeki erkekler duruma karşı çıktı. Ancak, kadınlar erkeklerin gittiği meydanın yanına stant açtı. Başta çekiniyorlardı ancak ürettikçe ve kazandıkça açılmaya başladılar. Şimdi hem üretim yerimiz hem de marketimiz var" diye konuştu.

İpek böceği üretecekler

Ödemişli üretici kadın Hatice Börük ise, Ödemişli kadınların ipek böceği üreteceğini söyleyerek, "Ödemiş Belediyesi ve İzmir Tarım ve Orman İl Müdürlüğü'nce hayata geçirilen 'Kadın Çiftçilerle İpek böceği Yetiştiriciliğinin Canlandırılması Projesi' içerisinde olan 14 ortağız. Nisan ayında ipek böceği üretmeye başlayacağız. Konuyla ilgili dersler aldık, eğitimlere, gezilere katıldık. Sadece dutların yeşereceği zamanı bekliyoruz. Çok heyecanlıyız. İpek böceği ürettikten sonra koza birliğine vereceğiz Dokuma tezgahlarımız da var. Üretimi ilerletebilirsek, işleyip kıyafetlerde, şallarda kullacağız" diye konuştu.