İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kuru İncirde Kaliteyi Arttırma Projesi kapsamında, Tire ilçesinde 600 incir üreticisine toplam 3 bin 600 kerevet (incir kurutma kasası) dağıttı.

İncirde, iç pazarda ve ihracatta kurutmadan kaynaklanan kalite sorunun çözümü için harekete geçen Büyükşehir Belediyesi, Kuru İncirde Kaliteyi Arttırma Projesi'ni hayata geçirerek, üreticilere destek oldu. İncir üreticisine ücretsiz olarak kerevet dağılacak projeye incir üreticilerinin yoğun ilgisi oldu.

Tire ilçesinden, 1200 incir üreticisi, dağıtılacak kerevetlerden alabilmek için Büyükşehir Belediyesi'ne müracaat etti. Müracaat edenlerin sayısının çok olması üzerine, eleme yapılıp, 25 dekarın altında incir bahçesi olan 600 üreticiye toplam 3 bin 600 kerevet dağıtıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı Tarımsal Projeler Şube Müdürü Ahmet Tomar, projeyle amaçlarının üreticilerin daha kaliteli daha iyi kuru incir elde etmesini sağlamak olduğunu söyledi.

Üretilen kuru incirin daha çok ihraç edildiğine dikkati çeken Tomar, "İhracat esnasında çuvalların üstüne serilen incirlerin, kurutulurken kalıntı malzemeler nedeniyle ürün kalitesi azalıyor. Bunun önüne geçip, ürün kalitesini arttırmak için kerevetleri üreticilerimize dağıttık. Dağıtılan kerevetlerin 10 yıllık kullanma ömrü var. Kerevetlerin üzerine incirler serilerek, daha kaliteli ve sağlıklı koşullarda kurutulması sağlanıyor. Bu amaçla bu yıl Tire'de 600 üreticimize ancak 6'şar adet kerevet dağıtabildik. 6 kerevet, tamamen üreticinin ihtiyacını karşılamıyor ancak amacımız farkındalık yaratmak. En azından bu kerevetler ile kurutmanın önemini üreticilerimizin görmelerini ve yararını gördüklerinde de kendi imkanları ile bunlardan temin etmelerini sağlıyoruz. Projeyle hedefimiz, geleneksel ihraç ürünlerinden olan incirin gümrüklerden dönmemesi ve daha kaliteli ürün elde etmek için böyle bir proje başlattık" dedi.

Tomar, kerevet dağıtımına önümüzdeki yıllarda da devam edeceklerini kaydetti. DHA