Mahmut Türkmenoğlu Kooperatifçilik Vakfı, Türkiye'de kooperatifçiliği tüm yönleriyle masaya yatırdı. Bademler Doğal Yaşam Köyü'nde düzenlenen Kooperatifçilik Çalıştayı' na Tarım ve Orman Bakanlığı temsilcileri, kooperatif yöneticileri, akademisyenler, Ziraat Odası temsilcileri, Ziraat Mühendisleri Odası temsilcileri, yerel yönetim temsilcileri katıldı.

gokce-adar"Tarımsal Kooperatifçilik Stratejisi ne olmalı?” başlıklı çalıştayda dört ayrı oturum gerçekleştirildi. Bademler Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'nin bünyesinde yer alan Bademler Doğal Yaşam Köyü'nde kurulan çadırlarda, “Tarımsal Kooperatifler nasıl bir örgütlenme stratejisi benimsemeli”, “Tarımsal Kooperatiflerde Demokrasi ve katılımcılık nasıl olmalı”, “Tarımsal Kooperatifler ile yerel yönetimler ve demokratik kitle örgütleri arasındaki ilişkiler nasıl olmalı” ve “Devletin tarım ve tarımsal kooperatifçilik politikası nasıl olmalı” başlıklı konular konuşuldu.



Mahmut Türkmenoğlu Kooperatifçilik Vakfı ve Bademler Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mehmet Sever, “İzmir kooperatifçilik konusunda Türkiye'ye model oldu ancak bu konuda alınması gereken yeni mesafeler var. Türkiye tarımını kooperatifçilik kurtaracaktır. O yüzden konunun tüm yöneleriyle tartışılması ve ülkeye yeni bir kooperatifçilik stratejisinin çizilmesinin doğru olacağını düşünüyoruz. Çalıştayımızın bu çabalara katkıda bulunması amacındayız" diye konuştu.
Türkiye'de kooperatifçiliği tarımdaki sıkıntıların çözülmesi yolunda zorunluluk olarak tanımlayan Sever, "Türkiye'deki tarım ve Sanayi oluşumunu bu sıkıntılı durumlardan kurtarmak için kooperatifçilik bir zorunluluktur. Bir kurtuluştur. Popülist, vitrinde şeyleri bir yere bırakalım. Halkımızın tabiriyle yumruğumuzu yere vuralım. Bademler Kalkınma Kooperatifi, bu bölgenin akciğeri gibi kalacak. Doğa ile bütünleşecek. Demokratik, şeffaf, objektif Türkiye Kooperatifçiliğinine yol gösterecek" ifadelerini kullandı.



Etkinlikte, Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, "Üretimden kaçıp tüketime maal ederek, borçlanarak, satarak hiç bir yere gelemediğimizin aşikar olduğu bir dönemdeyiz. İzmir'de yerel yöneticiler olarak kentlerin kalkınmasına yönelik bir misyon üstlendik. Hedefimiz kırsal kalkınma, tarımsal sürdürülebilirlik. Bunun en sağlıklı yolu ise Kooperatifçilik yolu ile üreticiyi desteklemek. Biz, kooperatifçilik üzerinde kadınların güçlenmesi, cinsiyet eşitsizliğinin azalması, gıda güvenliğinin sağlanması, sürdürülebilir geçim olması için 2014 yılında üretici kadın kooperatifini kurduk. 85 ortak ile başladığımız kooperatifimize 184 ortak ile devam ediyoruz. Üretime güç verecek gücümüze güç katıyoruz" dedi.

Türkiye Milli Kooperatif Birliği ve Kent Koop Genel Başkanı Muammer Niksarlı ise, başarılı kooperatiflerin tek bir lidere bağımlı olmasını eleştirerek, "Bugün başarılı kooperatifler mevcut. Büyük birlikler var. Ama başarılı olanların çoğu güçlü bir liderden kaynaklanıyor. Bir lidere bağımlı başarı sürdürülebilir olamaz. Başarının kalıcı olabilmesi güçlü birlikler oluşturmak gerekir. Koca koca holdginler tek çatı altında birleşiyor. Çağımızın bu berbat düzen döneminde güçsüzler ayakta kalamıyor" şeklinde konuştu. Konya'nın büyüklüğü kadar Hollanın olduğunu ama çiçek satmada birinci sırada yer aldığını dile getiren Niksarlı, "Utanıyorum. Konya kadar Hollanda. Toprağı yok, denizi doldurdular. Daha önce soğanı bizden alıyordu şimdi bize satıyor. Çiçek satmada birinci sebze üretimininde birinci. Sütü ürünlerinde birinci. İçerliyorum. Neyimiz eksik, neyimiz geri. İnsanlarımız mı bunun sebebi? Yıllardır konuşuyoruz. Fikirler üretiyoruz. Yetmiyor. Çalışmak, faaliyete geçmek, proje üretmek, bazen hata yapmak gerekiyor. Bunu İzmirliler Egeliler yapamazsa Türkiye'de bunu yapacak başka kimse yok" diye devam etti.



Bademler Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'nin bünyesinde yer alan Bademler Doğal Yaşam Köyü'nde kurulan kıl çadırlarda; Prof. Dr. Tayfun Özkaya’nın başkanlığında ‘Tarımsal Kooperatifler nasıl bir örgütlenme stratejisi benimsemeli’, Prof. Dr. Murat Yercan’ın başkanlığında ‘Tarımsal Kooperatiflerde demokrasi ve katılımcılık nasıl olmalı’, Prof. Dr. Yaşar Uysal’ın başkanlığında ‘Tarımsal Kooperatifler ile yerel yönetimler ve demokratik kitle örgütleri arasındaki ilişkiler nasıl olmalı’, Prof. Dr. Hüseyin Polat’ın başkanlığında ‘Devletin tarım ve tarımsal kooperatifçilik politikası nasıl olmalı’ konularında çalıştaylar düzenlendi ve çalıştayın sonunda ortak fikirler paylaşıldı.