Haber / Murat ERVİN

Temel gıda ürünlerinde yüzde 8'lik KDV oranını 14 Şubat'tan itibaren yüzde 1'e indiren hükümet, şimdi de konutun da dahil olduğu farklı sektörlerde bu indirimi sürdürmeyi hedefliyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, bakanlar kurulu toplantısı sonrası açıklama yapması ve konutta 150 metrekare ile üstü konutların satışında KDV oranı 150 metrekareye kadar yüzde 1; 150 metrekareyi aşan kısmı içinse yüzde 18'lik vergi dilimine göre uygulanacak. Böylece örneğin 3 milyon lira değerindeki 200 metrekarelik bir ev için 540 bin lira vergi ödemek yerine 165 bin TL  ödeyecek. Elde edilen 375 bin TL'lik kar ile evin tüm mobilya, beyaz eşya ve dekorasyon ürünleri satın alınıp, eşyalar bedavaya gelmiş olacak. 

BOSTANLI'DAN ÇEŞME'YE

İzmir Emlakçılar Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, yapılacak bir KDV indirimi ile özellikle Mavişehir, Bostanlı, Narlıdere, Güzelbahçe, Çeşme gibi ilçelerde 150 metrekare üzerinde çok sayıda konut bulunduğunu söyledi. Ağırlıklı olarak villa tipi evlerin yer aldığı 150 metrekare üzerindeki yapılara yönelik KDV indiriminin satış açısından büyük avantaj sağlayacağını açıklayan Güleroğlu, “Yapılacak bu indirim sayesinde ekonomi de canlanacaktır” dedi.

'BANKALAR DA DÜŞÜRSÜN'

Yapılacak düzenlemeyle 150 metrekareye kadar olan kısmın yüzde 1 KDV oranıyla hesaplanacağını kaydeden Güleroğlu, “Fakat 150 metrekarenin üzerindeki kısım ne kadarsa orası için yüzde 18'lik vergi hesaplanacak. Her ikisinin toplamıyla da ödenecek vergi ortaya çıkacak. Bunun sonucunda piyasalarda bir canlanma, hareketlilik görürüz. Özellikle bankaların konut kredi faiz oranlarını daha da düşürmesi piyasaların önünü oldukça açar” diye konuştu.     

EŞYA BEDAVAYA GELECEK

İzmir Ticaret Odası Ev Aletleri Grubu Meclis Üyesi Feridun Özkan zor günler geçiren beyaz eşya sektörünün konuttaki KDV indirimiyle dolaylı da olsa hareketleneceğini vurguladı. Özkan, “KDV indirimi nedeniyle oluşacak 300-500 bin liralık bir fark ile vatandaşlarımız beyaz eşyalarından mobilya takımlarına ve dekorasyonuna kadar evlerinin tüm ihtiyaçlarını karşılayabilirler. Bu sayede bizim de sektörümüz rahatlar ve en azından yaz sezonunu rahat bir şekilde geçirebiliriz” ifadelerini kullandı.

EĞİTİM, SAĞLIK, KONUT

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu Kabine Toplantısı'nda eğitim, sağlık ve konutta KDV indirimlerinin yapılması ele alınacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamasının ardından indirimlerin Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından yürürlüğe girmesi bekleniyor