İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Sancakoğlu, son bir yıldır pisayadaki durgunluktan bahsederek, “Elinde parası olanlar parasını gayrimenkule yatırıyor. Bu sektörde borsa gibi. Fiyatlar bir anda yükselmiş durumda. Bu krizin bitmesi an meselesi” dedi.

gokce-adarTürkiye'de son zamanlarda yaşanan ekonomik kriz konut fiyatlarına da etkiledi. İzmir Bölge Müdürlüğü'nden alınan bilgilere göre, 2017 yılı Eylül ayında İzmir’de 7 bin 575 olan konut satışı, 2018 yılı Eylül ayında yüzde 18.1 oranında azalarak 6 bin 207’de kaldı. İzmir’de ipotekli konut satışları ise bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 72.8 oranında azalarak 691 oldu. İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, “Geçtiğimiz Temmuz ayından beri bu sıkıntılar yaşanıyor. Dövizin son dönemlerdeki sıçramaları ve oynamaları emlak piyasasındaki alımı da etkiledi. Kaldı ki konut kredi faiz oranları 0.98'lerden 0.80'lerden 2.50 2.60'lara geldi. Hal böyle olunca vatandaşta ihtiyacı olmadığı sürece konut alışverişi yapamıyor” dedi.
Gayrimenkul sektörünün yaşadığı bu durumu Borsa'ya benzettiğini söyleyen Güleroğlu,“Borsa düşüyor düşüyor ancak bir süre sonra bir anda en yukarı seviyeye çıkıyor. Gayrimenkul sektörününde bu durumdan kurtulması an meselesi. Bir anda tüm fiyatlar düşebilir. Bu ekonomik sıkıntıyı, fırsata çevirenlerde yok değil. Örneğin, elinde parası olan kişi direkt gayrimenkule yatırıyor. Çünkü değerlenecek gözü ile bakıyor. Örneğin, geçen yıl 300 bin TL'den satılan bir ev bu yıl yine 300 bin TL'den satışa veriliyor. Yatırım yapmak isteyen kişi de bu durumdan faydalanıyor. 2000 ve 2001 krizlerini gördük. Yatırılan paranın geri dönüşü her zaman oldu. Şimdi de aynı şey yaşanıyor” şeklinde konuştu.


MALİYET ARTTI


Mesut Güleroğlu, piyasanın yaşadığı ekonomik sıkıntının bir diğer sebebinin ise çimento ve demir fiyatlarının çok yüksek olmasından dolayı olduğunu söyledi. Güleroğlu, şöyle devam etti: “Şuan piyasanın durgun olmasının bir diğer sebebi inşaat malzemeleri fiyatlarının çok fazla artması. Bu da fiyatlara yansıyor. İnşaat malzemelerine gelen zamlar, maliyeti artırıyor. Eskiden bir inşaatın maliyeti 100 liraysa şimdi 200 liraya mahal ediliyor. Buna bir de arsa maliyeti yüklendiğinde fiyat daha da katlanıyor. Bir evi Van'da da yapsanız maliyeti aynı İzmir'de de yapsanız maliyeti aynı. Ama arsa maliyeti, konutun fiyatını da değiştiriyor. Örneğin, Buca ve Bostanlı arasında dünyalar kadar fark var. Buca'da 200 metrekarelik bir arsanın fiyatı 1 Milyon TL ise Bostanlı'da 5 Milyon TL.

1+1 SATILIYOR


Güleroğlu, son zamanlarda 1+1 evlere ilginin arttığını dile getirdi. Mesut Güleroğlu, “Eskiden anneanne, babaanne, dede ile birlikte yaşanılırdı. Şimdi ise aileler ufaldı. Aileler, çekirdek kaldı. Herkes küçük ev istiyor. Bu durum 1+1 evlerin satışını da hareketlendiriyor. Bu yüzden mütehaitlerde küçük evler yapıyor. Özellikle Buca'da üniversite olduğu için orada çok fazla bu tip evler satılıyor ve kiralanıyor. Ben 20 yıl önce Japonya'ya gitmiştim ve Japonya Kent Merkezi'ndeki evleri görmüştüm. 40 m., 35 m., 28 m. evler vardı. Çok şaşırmıştım. 20 yıl sonra artık bize de 1+1 ev kültürü yerleşti” şeklinde konuştu.