Haber/Murat ERVİN
Berber, kuaför ve güzellik salonları 1 Ekim'den itibaren haftanın bir günü kapalı olacak. Bu iş yerlerinin hangi gün kapalı kalacağı Valiler tarafından belirlenecek. İzmir Ticaret Odası (İZTO) Kişisel Bakım, Kuaför ve Güzellik Salonları Meslek Komitesi Meclis Üyesi Osman Çapa, uygulamanın sektörü olumsuz etkileyeceğini belirtti. Çoğu işyerinin zaten pazar günleri tatil yaptığını belirten Çapa, “Yılın 365 günü iş yapan ve çalışanlarını farklı günlerde izne çıkaran işletmelerin kapanması sektörü zor durumda bırakacak. Çeşme, Kuşadası, Bodrum, Marmaris, Fethiye gibi tatil yörelerinde çalışanlar mağdur olur. Siz hem turizm gelişsin diye uğraşacaksınız hem de turiste 'bugün kapalıyız' diyeceksiniz. Bu kabul edilemez” diye konuştu.

İZMİR'DE 6 BİN İŞLETME
Evlenecek, nişanlanacak kişilerin kuaför ve güzellik merkezlerinin kapalı olması nedeniyle mecburen kayıt dışı ve merdiven altı işletmelere yöneleceğini söyleyen Çapa, bunun da bir çok sağlık sorunu ve ülkenin prestij kaybına neden olacağını kaydetti. Bu sistemde 'izin alma' gibi bir düzenleme getirilebileceğini de sözlerine ekleyen Çapa konuşmasını şöyle sürdürdü: “İzin sistemi geldiği zaman Oda'lar belki de para talep edecek ve bir anlamda gelir kapısı haline gelecek. Bu nedenle Oda üyesi sektör temsilcileri zorda kalacak. İzmir'de bu sektörde hizmet veren İZTO üyesi 650 civarında üye var ama bunun yaklaşık 500'ü aktif diyebiliriz. İzmir Berberler Odası ve Kuaförler Odası'na da 3'er bin esnaf kayıtlı. Yani kuaförlük, berberlik ve güzellik salonu işinden geçimini sağlayan 6 bin 500 civarında işletme var. Tüm bu işletmelerin 1 gün kapalı kalması demek sadece İzmir'de her hafta en az 5 milyon liralık bir zarar demek. Ayrıca devletin de vergi kaybına uğramasına neden olunacak.”     

'OTELLER NE YAPACAK?'
Beş yıldızlı otellerin içindeki kuaför ve güzellik merkezlerinin mutlaka açık kalmak zorunda olduğunu anlatan Çapa, “Benzer durum AVM'lerin içindeki kuaförler için de geçerli. Bu otelleri AVM'leri nasıl denetleyecek? Bu karar doğru değil. İzmir, Ankara, İstanbul, Bursa, Antalya ve Adana Ticaret Odaları ile bu konuda salı akşamı toplantı yapacağız ve neler yapabileceğimizi değerlendireceğiz. Toplantı sonrası hazırlayacağımız raporu da Ticaret Bakanlığı'na ileteceğiz. Ayrıca İzmir Ticaret Odası Meclis toplantısında da bu konuyu gündeme getirip İZTO Başkanı Sayın Mahmut Özgener'in dikkatine sunacağım. Açıkçası biz bu işin oldu-bittiye getirildiğine inanıyoruz. Fakat son derece yanlış bir karar alındı” ifadelerini kullandı. 

'AVRUPA'DA ÖRNEĞİ YOK'
Bu konunun gündeme geliş nedeniyle ilgili bilgi veren Çapa, Anadolu'daki bir çok berber ve kuaförün izin yapamaması ve bu talebi yetkililere iletmesiyle ortaya çıktığını aktardı. Dünya genelinde bu sektörün 7 gün açık olduğuna dikkat çeken Osman Çapa, “İtalya, İspanya, Almanya, Amerika hangi ülkeye giderseniz gidin güzellik salonları ve kuaförlerin her gün hizmet verdiğini görürsünüz.  Yani bu uygulamanın Avrupa'da, ABD'de bir örneği yok. Yaz mevsiminde düğünler, nişanlar, sünnetler oluyor peki bu insanlar nereden hizmet alacak? Onlara 'şu gün il genelinde kapalıyız lütfen o gün düğün yapmayın' mı diyeceğiz? Bu çok saçma bir şey olur” dedi.



BERBER PAZAR İSTİYOR
İzmir Berberler Esnaf Odası Başkanı Şükrü Bilgin ise henüz genelgenin kendilerine ulaşmadığını ve birçok konunun belirsizliğini koruduğunu açıkladı. Bilgin, “Esnaf odasına bağlı çoğu berber, pazar günleri kapalı olmak istiyor. Ama genelge gelmeden, Valilik bizi çağırıp konuşmadan bizim bir karar açıklamamız doğru olmaz. Bayan kuaförleri ve güzellik uzmanları ise farklı günlerde kapalı olmak istiyor. Onlara yönelik bir değişiklik yapılabilir ama berberlerin yüzde 95'i pazar günü tatil yapmak istiyor. İlerleyen süreçte biz de Oda olarak görüşümüzü açıklayacağız” diye konuştu.