Haber / Murat ERVİN

Elektrik üretimi için kullanılan doğalgazın İran tarafından 20 Ocak'ta 10 günlüğüne kesilmesi sonrası elektrik üretiminde yaşanan sorunların azaltılması adına ülke genelindeki organize sanayi bölgelerinde 3 gün üretime ara verildi. Kimi OSB'lerde arka arkaya 3 gün şeklinde uygulanan yasak bazı OSB'lerde ise 2 gün süren yasağın ardından bir gün çalışma sonraki gün ise yasağın tekrar uygulanması şeklinde uygulanıyor.

İran'ın 31 Ocak'tan itibaren Türkiye'ye doğalgaz vermeye başlayacağını açıklayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, organize sanayi bölgelerinde (OSB) uygulanan elektrik kesintilerinin de sona ereceğini belirtti. Bakanlığa bağlı Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi (TEİAŞ) Genel Müdürlüğü Yük Tevzi Dairese Başkanlığı tarafından OSB'lere gönderilen yazıda planlı kesintinin 28 Ocak'ta son bulacağı belirtildi.   

'UMARIZ SON OLUR'

Ülke genelindeki 400'den fazla organize sanayi bölgesinin üye olduğu Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Yönetim Kurulu Üyesi Salih Esen, doğalgazda yaşanan sıkıntının ilerleyen süreçte tekrarlanması halinde hem iç pazarda üretim sıkıntısı hem de yurtdışındaki müşteriler karşısında güvenirlilik sorunu yaşanabileceğini vurguladı. Bunun çözümü için gerekli önlemlerin alınmasını isteyen Esen, “Ülke genelinde 3 gün boyunca üretim yapılamaması milyarlarca lirayı bulan zarara neden oldu. Yurtdışındaki müşterilerimize duyurmadan atlatacağımız bu süreç umarız son olur, aksi takdirde önemli ihracat pazarlarından olabiliriz” dedi. 

'MUAFİYET GENİŞLESİN'

İzmir Tarım Grubu da (İTG) yaptığı açıklamada OSB'lerde faaliyet gösteren et, süt ve ilaç sektöründeki firmaların yaşanan elektrik kısıtlamasından muaf tutulmasının olumlu ancak yeterli olmadığını belirterek, “Depolama dahil tüm tarım ve gıda sanayi kısıtlamalardan muaf olmalı” ifadelerini kullandı. Elektrik kesintilerinin gıda arzında ve güvenliğinde sıkıntıya neden olmaması için dikkatli davranılması gerektiği vurgulayan İTG, “Kovid-19 pandemi sürecinde zaman zaman sektörü zorlasa da getirilen muafiyetlerin en doğru şekilde yönetilerek yurttaşların sağlıklı, güvenli ve yeterli gıdaya erişebilmesi sağlandı. Ancak son günlerde enerji kullanımında denge sağlanabilmesi için yüksek tüketimi olan sanayi tesislerinde doğalgaz ve elektrik tüketiminde yapılan kısıtlamalar kesintisiz hizmet vermesi hayati önem taşıyan gıda sektörünü sekteye uğratacaktır” açıklamasında bulundu.

AJANS DUYURDU

Anadolu Ajansı da İran'dan gaz akışının 31 Ocak'ta başlayacağını duyurdu. Diğer yandan Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'ndan spot boru gazı ithalatına hak kazanan SOCAR Enerji, şubatta Türkgözü giriş noktasından günlük 4 milyon metreküp gaz getirecek. İran'dan gaz akışının 31 Ocak'ta yeniden başlamasıyla bu kapasite daha da artacak. Söz konusu hattın tam kapasite çalışması durumunda günlük akış miktarı 28 milyon metreküpe çıkacak.