Haber/ Didar DEMİRCİ

Korona virüs salgının ülkemizde de görülmeye başlamasıyla birlikte, salgınla mücadele için alınan tedbirlerin hepsini yerinde bulduğunu ifade eden İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği (İESOB) Başkanı Zekeriya Mutlu, “Devlet ve yerel yönetimler bu konuda olumlu adımlar attı, önlem paketi açıklandı. Desteklerden memnunuz ama üyelerimizin bu süreçten olumsuz yönde en fazla etkilenen kesim olduğu unutulmamalı. Esnaf sanatkarlar sürekli göz önünde olmalı, açıklanan desteklere ek önlemler de düşünülmelidir” diye konuştu.

İşler durma noktasında

Halka doğrudan mal ve hizmet sunarak geçimini sağlayan esnaf ve sanatkarların hepsinin bu süreçte olumsuz yönde etkilendiğini dile getiren Mutlu, “İnsanların sokağa çıkmaması, gıda ve sağlık dışında alışverişlerin durması tüm meslek kollarımızı zor duruma sokmuştur” ifadelerini kullandı. Mutlu, kahvehane, kafe, hamam, berber, kuaför gibi işletmelerin bu süreçte çalışmalarının durdurulmasının yanı sıra taksilerin ve minibüslerin boş dolaşır, lokantaların, büfelerin, pastanelerin ise sadece dışarıya servis yapar duruma geldiğini vurguladı. İşyerini açan ama müşteri ve talep bulamayan çoğu işletmenin, masraflarını bile karşılayamaz hale geldiği için işyerini açmaz olduğunu dile getiren Mutlu, “İlçe bazında kahvehane-cafe, lokanta, kuaför-berber meslek grupları mağduriyette ön plana çıksa da tüketimin kısılması, sokakların boşalması, inşaattan dekorasyona, mobilyadan ayakkabıya taleplerin durması tüm üyelerimizin işlerini durma noktasına getirmiştir” dedi.

Pozitif ayrımcılık talebi

Hükümetin ve yerel yönetimin esnafın isteklerine duyarsız kalmadığından dolayı başta Cumhurbaşkanı olmak üzere hükümet üyelerine ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e teşekkürlerini ileten Mutlu, şöyle konuştu: “Tedbirler yerindedir ancak süreç boyunca yeni ek önlemlerle sınırlı sermaye yapısına sahip olan esnaf sanatkarların desteklenmesinin sürdürülmesi de zaruridir. Çünkü maddi yönden güçlü olmayan üyelerimizin dayanma gücü de sınırlı olacaktır. Özetle, üyelerimizin, sicil kaydı olan her esnafa belirli bir ölçüde hibe desteği, şoför esnafının kullandığı akaryakıttan KDV ve ÖTV alınmaması gibi ek önlemlerle rahatlatılması, süreç boyunca pozitif ayrımcılığa tabi tutulması ortak beklentimizdir.”

Özel bankalara çağrı

Kamu bankalarının sunduğu destek paketlerini hatırlatan Mutlu, özel bankaların da elini taşın altına koymalarının bu süreçte önemli olduğuna dikkat çekerek, “Her kesimin özveri ile destek verdiği mücadelede özel bankalar geri kalamaz. Özel bankaların da özellikle küçük işletmelerin kredi ödemelerini ertelemesini, kesime yeni finans olanakları sunmasını mevcut durumun getirdiği bir mecburiyet olarak görüyoruz” dedi. Başkan Mutlu, İl Pandemi Kurulu’nda görev aldığını hatırlatarak, “Esnaf teşkilatı da her zaman olduğu gibi, ulusumuzun birlik ve dayanışma içinde verdiği mücadelede üzerine düşen ödevleri eksiksiz yerine getirecektir” diye konuştu.