Ramazan ayının başlaması İzmir'in tarihi Kemeraltı Çarşısı'nı hareketlendirdi. İftar ve sahur sofralarını zenginleştirmek isteyen İzmirliler, hurma, peynir, zeytin ve kuru yemiş başta olmak üzere gıda ürünlerine ilgi gösterdi.

Ramazan ayının gelişi ile iftar ve sahur sofraları için alışverişler başladı. Kemeraltı Çarşısı'ndan ramazan alışverişi yapan İzmirliler en çok hurma, peynir, zeytin ve kuru yemiş gibi gıda ürünlerine yöneldi. Özellikle sahurda hem besleyici, hem de hafif ve lezzetli yiyecekleri tüketmek isteyen vatandaşlar, besin değerinin de yüksek olması sebebiyle peynir, zeytin ve kuru yemiş tezgahlarına koştu. Önceki yıllara oranla fiyatları artan peynir çeşitlerinin kilosu bu sene 35-45 TL arasında satılırken, zeytin fiyatları ise 14-30 TL arasında değişiyor. En çok tercih edilen karışık kuru yemişin kilosu ise kalitesine ve yapılan karışıma göre 18-70 TL arasında satılıyor.

25 senedir peynircilik yapan Hızır Kara, "Peynirlerin kilosu 35-40 TL, zeytinlerinki 14-30 TL arasında değişiyor. Eski yılları arıyoruz, eski işlerimiz yok. Bundan 10 sene önce ramazan ayında satış yapmak için 30 teneke peynir açardım, şimdi en fazla 10 teneke açıyorum. Artık her yerde peynir, zeytin var. İnsanlar buraya gelmek yerine  marketlerden alışveriş yapıyor" dedi.

Kuru yemiş satışlarının ramazan ayına göre düşük olduğunu söyleyen kuru yemişçi Akın Meriç ise, "Fiyatlar müthiş derecede arttı, insanların alım gücü azaldı. Bizim kendi ürettiğimiz fıstığın bile kilosu 10 TL zam gördü. İnsanların alım gücü az olduğu için bizim satışımız etkileniyor. Karışık çerezi geçen sene 10-12 TL'den başlayan kilo fiyatlarıyla satıyorduk, şimdi en ucuzunu 18 TL'den satıyoruz" diye konuştu.