İzmir'in ticaretteki göz bebeği Kemeraltı Çarsısı her geçen yıl daha da kan kaybediyor. Tarihi çarşı o eski parlak günlerini mumla arıyor. Tabii ki bu durum en fazla çocuk yaşlarda çarşıya adım atan ve burada yaşlanan, sayıları parmakla sayılacak kadar az kalan eski esnafı çok üzüyor.

Edip Şen de tarihi çarşının sevilen, duayen esnafı arasında. Şu anda dedesi Abdülkadir Şen'in mesleği olan saatçiliği sürdüren Şen, 8 yaşında çırak olarak başladığı saatçiliği 65 yıldır sürdürüyor. Ancak çarşısdaki durgunluk onu da üzüyor. Durgunluğun sebeplerinin başında ekonomik sorunların geldiğini belirten Şen, “Alışverişe gelenlerin büyük bölümünü işçi, emekli, memur yani emekçi kesim oluşturuyordu. Fakat her geçen gün ağırlaşan ekonomik koşullarda onların da beli büküldü. Gelirleri düşünce esnaf da olumsuz etkilendi” dedi.

HERKES ÇABALAMALI


Çarşının 1960 ve 70'li yılların sonuna kadar çok parlak günler yaşadığını, 80 sonrası yavaşlamaya başladığın, son yıllarda ise dibe vurduğunu belirten Şen, “Günde 300 bine yakın insan alışverişe gelirdi. Birine değmeden yürümek imkansızdı. Bayram günleri izdiham yaşanırdı. Şimdi ise siftahsız dükkan kapatan var. Bugüne kadar hiç bu kadar durgun olmamıştı” dedi. Kemeraltı'nda 14 bin iş yeri ve 70 bin çalışan olduğunu kaydederek lunları söyledi: “Kemeraltı büyük bir istihdam sağlıyor. Kıymeti bilinmeli. Çarşının üstü mutlaka kapatılıp ışıklandırılmalı. Kapanan sinemalar açılmalı, hanlar ayağa kaldırılmalı. Restore edilen Abacıoğlu Han bize gösterdi ki Çakaloğlu, Mirkelam ve diğerleri de ayağa kaldırılmalı.. Böylece tarihi çarşı çok şey kazanır. 24 saat yaşayan Kemeraltı'nı özlüyoruz. Herkes taşın altına elini koymalı çünkü başka bir Kemeraltı yok” dedi.