Çin'de 2018 yılının "Türkiye Turizm Yılı" olarak belirlenmesinin ardından 1.4 milyar insanın yaşadığı bu ülkeden Türkiye'ye 1 milyon turistin getirilebilmesi hedeflenirken, İzmir Kemeraltı esnafı da 600 bin Çinli turisti tarihi çarşıya çekebilmek için seferber oldu.

Gazeteci Müslüm Karaaslan’ın Egetürk TV’de hazırlayıp sunduğu Kamuoyu programına konuk olan Tarihi Kemeraltı Çarşısı Esnaf Derneği Başkanı ve aynı zamanda Türkiye Tarihi Çarşılar Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Ümit Kaya, kentin bütün dinamiklerinin harekete geçtiğini, Kemeraltı için tanıtım çalışmalarının hızlandırıldığını ve 600 bin Çinli turisti 2018 yılında Kemeraltı’na getirmeyi hedeflediklerini söyledi. Kaya, “Tanıtım için ciddi çalışmalar yürütülüyor. Çinlilerin gelmesi hayal değil” dedi.

Tarihi Kemeraltı Çarşısı esnafının sorunlarının yanı sıra önümüzdeki süreçte Kemeraltı’nda yapılması gereken çalışmalarının masaya yatırıldığı programda, derneğin esnaf üyeleri de Egetürk mikrofonları aracılığıyla Başkan’a sorular yönelttiler ve değerlendirmelerde bulundular. Programda ayrıca İzmirli gazeteciler de sorularıyla programa katkıda bulundular.

Çinli turistleri çok önemsiyoruz


Dernek olarak gerçekleştirdikleri çalışmalarla Tarihi Kemeraltı Çarşısı’nın sorunlarının giderek azaldığını, kentin tüm dinamiklerinin bu konuda kendilerine önemli katkılarda bulunduğunu belirten Başkan Kaya, önümüzdeki süreçte Kemeraltı’nı daha da hareketlendirmek için güçbirliği içerisinde çalışmaları sürdürdüklerini söyledi. Gazeteci Müslüm Karaaslan’ın sorularını yanıtlayan Kaya, Çin’de 2018 yılının “Türkiye Turizm Yılı” ilan edilmesinin ardından Kemeraltı esnafı olarak Çinli turistleri oldukça önemsediklerini ve onları Kemeraltı’na çekebilmek için önemli adımlar atıldığını ifade etti.

Çinli’lerin gelmesi hayal değil


Kaya, “Çin'de 2018 yılının "Türkiye Turizm Yılı" olarak belirlenmesi Türkiye açısından oldukça önemli. Bu fırsatı iyi değerlendirmemiz gerekiyor. Ülke olarak 1 milyon turist beklentimiz var. Biz de Kemeraltı esnafı olarak bu sayının en az 600 binine göz diktik. Kentin dinamikleri bir araya gelmeye başladı. Yıllar önce belki de bu birliktelik daha güçlü değildi. Şimdi İzmir Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, Konak Belediyesi, İzmir Ticaret Odası ve Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği olarak güçbirliği içerisinde çalışıyoruz. Bu birliktelikle beraber önemli çalışmalara imza atıldı. Kemeraltı’nın tanıtım filmi hazırlanıyor, enformasyon bürosu kuruldu. Alt yapı çalışmaları, restorasyon çalışmaları devam ediyor. Bunun gibi Kemeraltı’nı ayağa kaldıracak, daha da ileriye götürecek projeler üzerinde çalışılıyor. Bunlar tamamlandığında 600 bin Çinli turistin güzel İzmirimize, Kemeraltı’na gelmesi hayal değil” dedi.

Tarihi çarşıların özerkliğini istiyoruz


Türkiye Tarihi Çarşılar Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı da olan Ümit Kaya, Kamuoyu programında federasyonun çalışmalarına da yer verdi. “Tarihi çarşıların özerkliğini istiyoruz” diyen Kaya, Türkiye’deki 7 ilin bir araya gelerek federasyonu oluşturduğunu belirterek “Şu an 61 tarihi çarşıya ulaştık ve 750 bin esnafın temsilcisiyiz. Bu rakam her geçen gün artıyor. Tarihi Çarşılar Yasa Tasarısı taslağı hazırladık. Geçtiğimiz ay Ankara’da Başbakan Yardımcılarıyla görüştük. Amacımız tarihi çarşıların özerkliği, özerk yapıya kavuşması. Ayrıca tarihi çarşıları, geçmişten gelen dokusunu koruyarak esnafı ile beraber tüm dünyaya tanıtmayı amaçlıyoruz.” Dedi.

Kadın ziyaretçilerin sayısında artış var


Başkan Kaya programda ayrıca tarihi çarşıya konulan MOBESE kameraları ve alınan güvenlik önlemleri sayesinde çarşıyı ziyaret eden bayan ziyaretçilerin sayısında da önemli artışlar olduğunu vurguladı.