Murat ERVİN - Geçtiğimiz gün açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Erdoğan, geliştirdikleri yeni bakkal modelinden bahsederek önce 6 ilde başlayacak bu projeyi önümüzdeki dönemde ülke geneline yayacaklarını belirtmişti. Erdoğan, “6 ilde 250 noktadaki bakkal projemizle temel tüketim maddelerini bakkal formatında halkımıza ulaştırmayı planlıyoruz” ifadelerini kullandı. İzmir Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Emin Bağcı, yaklaşık 8 sene önce de 'mahalle bakkalları başının çaresine baksın; onlar kapanacak' denirken bugün hükümetin bakkal açacağını söylemesine şaşırdıklarını kaydetti. Bakkallığı ne devletin ne de belediyelerin yapmaması gerektiğini söyleyen Bağcı, özel sektörün rekabet şansını azaltan bu tür girişimlerin esnafı zor durumda bırakacağını belirtti. Ferhan Şensoy'un 'Kahraman Bakkal, Süpermarkete Karşı' isimli oyununu hatırlatan Bağcı, mahalle bakkallarının veresi sayesinde halkın kahramanı olmaya devam edeceğini belirtti.  

VERESİYE YOKSA ZOR
Devlette bir kuruşun bile hesabının sorulduğunu aktaran Bağcı, mahalle bakkallarının vatandaşı tanıdığı için veresiye verip alacağını deftere yazdığına dikkat çekerek, “Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik şartları göz önüne aldığınızda vatandaşların devletin bakkalına ödemeyi nakit ya da kredi kartıyla yapması gerekecek. Ama vatandaşın cebinde para yok ki. O yüzden mahalle bakkalına gidip deftere yazdırıyor. Ay sonunda maaşını alınca da borcunu kapatıyor. Kurulacak olan devlet bakkallarının veresiye vermesi mümkün değil. Bu nedenle bir kaç lira ucuza bile satacak olsa, cebinde parası olmayan kredi kartı bloke olmuş vatandaş yine mahalle bakkalına gidecek” diye konuştu

UCUZ OLSA BİLE...
Devletin açmayı planladığı bakkalların raflarında satacağı ürünleri tıpkı mahalle bakkalları gibi aynı yerlerden alacağını sözlerine ekleyen Emin Bağcı, “Bu ürünlerin alım fiyatları belli ve neredeyse hiç değişmez. Fakat mahalle bakkalı bu ürüne KDV, nakliye, çalışan, kira, elektrik, fatura, sigorta primi gibi giderleri yansıtıp satış fiyatını belirlerken devletin bakkallarının yine devletin olanaklarını kullanacağını düşünürsek tüm bu giderlerden muaf olacak. Böylece maliyetini düşürüp bizlerden bir kaç TL daha ucuza satabilir ama biraz önce söylediğim gibi veresiye olmadığı sürece sistemin işlemesi zor” dedi. 

'HALA KAHRAMAN BAKKALIZ'
Daha önce de temel gıda fiyatlarındaki artışa karşı Tarım Kredi Kooperatifleri'nin öne çıkarıldığını fakat istenen başarının elde edilemediğini hatırlatan Bağcı, bu yeni projenin de vatandaşın derdine derman olacağına inanmadığını vurguladı. Yaklaşık 1.5 yıl önce kaybettiğimiz ünlü tiyatro oyuncusu Ferhan Şensoy'un 'Kahraman Bakkal, Süpermarkete Karşı' isimli oyununu hatırlatan Bağcı, “Günümüzde bakkallar hala vatandaşımızın kahramanı. Çünkü bizler küçük kar marjlarıyla dükkanlarımızı bir şekilde döndürüyoruz. Fakat sattığımız ürünleri kendi vatanımızda üretmediğiniz ve dışarıdan almak zorunda kaldığınız sürece bu ürünleri ucuza alma imkanı olmaz. Eğer ucuza satmak isteniyorsa ilk önce onu üretmeniz gerekir” ifadelerini kullandı. 

'KAPANMALAR BAŞLAYABİLİR'
Bakkalların gün geçtikçe fiyat artışlarından eridiğini hatırlatan Emin Bağcı, “Bugün sattığımız bir ürünü aynı fiyata alıp tekrar rafa koyamıyoruz. Dolayısıyla sermayemiz sürekli azalıyor. Veresiye verdiğiniz de deftere yazdığınız fiyatı ay sonunda tahsil ettiğinizde o ürünün değeri çok daha yukarılarda oluyor. Bir de sürekli artan elektrik, su, doğalgaz faturalarına ilave olarak devletin de bakkal işine girmesiyle mahalle bakkalları kapanmaya başlayabilir, sektörümüz ağır yara alabilir” dedi.