Haber/ Gökçe ADAR

Gümüldür Gümöz Mandarin Üretici Kadın Girişimci ve İşletme Kooperatifi Başkanı Gürsel Appa, mandalinayı katma değerli ürün haline getirdiklerini söyledi. Amaçlarının; hem kadınlara iş imkanı yaratmak hem de iyi tarımın hayata geçmesi olduğunu söyleyen Appa, kooperatif sayesinde vatandaşların 12 ay boyunca mandalinaya ulaşabildiklerini ifade etti. Appa, “Üretici kadınlar olarak mandalinayı katma değerli ürün haline getirerek piyasaya sunmak istedik. Mandalina, sadece 2-3 ay yenilebiliyor. Ancak bizim ürünlerimiz sayesinde tüm vatandaşlarımız 12 ay boyunca mandalinaya ulaşabiliyorlar. Yani C vitaminini tüm yıl boyunca alabiliyor” dedi. İyi tarım uygulamasını bünyelerinde hayata geçirdiklerini söyleyen Appa, “Ruhsatsız atılan ilaçlar ülkemizde başlı başına bir sorun. Bu nedenle de kooperatifimizin kuruluş amaçlarından biri de entegre ve kontrollü tarımı hayata geçirebilmek. Bölgemize iyi tarım uygulamasıyla hizmet verebiliyoruz” diye konuştu.

Sosyal güvence kapısı

Kooperatifleri, kadınların çalışma hayatına girebilmesi için iyi bir kapı olarak nitelendiren Appa, şu ifadeleri kullandı: “Bizzat atölyeye girerek ürünlerimizi bizzat kendimiz yapıyoruz. Talep arttıkça kadın istihdamını da arttırıyoruz. Çalışmaya ihtiyacı olan kadınlarımız da bizimle birlikte iş hayatına atılıyor. Sosyal güvenceleri oluyor. Bölgemizdeki kadınlara da güzel bir gelir kaynağı yaratmış oluyoruz.”

Kadınların risk alması gerektiğinin altını çizen Appa, “Kadınlar mutlaka dışarıda olmalı. Kadınlar hem ekonomik hem de psikolojik yönden birey olduğunun farkında olmalı.Tüm kadınlara çağrım; lütfen konfor alanınızdan çıkın. Biraz risk alın ve üretmeye yönelin” dedi.

Yeni nesil üretime uzak

Appa, şöyle devam etti: “Öte yandan kooperatif olarak; İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Meslek Fabrikası'yla irtibatlı olarak çeşitli eğitimlerde bulunuyoruz. Bilinçli üreticiler, ve çalışanlar tarafından bu ürünlerin üretilmesi gerekiyor. Yaptığımız ve yapacağımız her işin eğitimini almamız şart. Bu yüzden kendimizi sürekli geliştiriyoruz.” Gençlerin üretimden kaçtığını da sözlerine ekleyen Appa, “Gençler adına biraz üzgünüm. Gençler bu konulara biraz uzak bakıyor. Çabuk tüketen toplumlar oluşuyor. Onları masa başından kaldırıp doğayla buluşmalarına yardımcı olmamız gerekiyor” diye konuştu.

Tatlısı beğeniliyor

Gürsel Appa, ürettikleri ürünleri şöyle sıraladı: “Ürünlerimiz; mandalina lokumu, mandalina tatlısı, portakal kabuğu, turunç kabuğu reçeli, mandalina konservesi, mandalina eriştesi, mandalina tarhanası, mandalina poleninden Karaçalı balı.” Mandalina tatlısının çok beğenildiğini de söyleyen Appa, konserveler sayesinde vatandaşın yıl boyunca mandalinaya kolay ulaşabileceğini hatırlattı.