Haber / Murat ERVİN

Ege ve Akdeniz bölgesindeki oteller yaklaşan yeni yıl öncesi hazırlıklarını tamamladı, konuklarını beklemeye başladı. Geçtiğimiz yıllarda döviz kurunun 7.6 TL civarında olması nedeniyle orta üst ve üst gelir grubuna dahil vatandaşlar yeni yıla yurt dışında girmeyi tercih ediyordu. Bu yıl ise doların 19 liraya kadar çıkıp ardından gelen açıklamalarla 12.6 lira civarına inmesine karşın yerli turistin tercihi yurt içi oldu. Ege Bölgesi'nde otellerin yeni yıl hazırlıklarını tamamladığını söyleyen  Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Ege Bölge Temsilcisi Tolga Gencer, bu seneki yeni yıl kutlamalarının turizmcinin yüzünün güldüreceğini kaydetti.

SALONLAR KAPATILDI

Turizmcileri iç pazara yoğunlaştığını ve ona göre hazırlıklarını tamamladığını açıklayan Gencer, yılbaşı paket satışlarının son derece hareketli olduğunu belirtti. Otellerin kapasitelerinin dolmak üzere olduğunu aktaran Gencer, “Doluluk oranları şimdiden yüzde 80'leri buldu. Seyahat acenteleri zaten yılbaşı gecesi için tüm otellerin balo salonlarını kapattı. Bu acentelerle konuştuğumda satışlarının da oldukça iyi olduğunu söylüyorlar. Tahmin ediyorum ki yılbaşına kadar tüm oteller yüzde 100 doluluğa ulaşacaktır” dedi.

KONUM, SANATÇI, YILDIZ

Yapılan rezervasyonların otellere göre en az 2 veya 3 gece konaklamalı olduğunu aktaran Tolga Gencer, 30 Aralık cuma gecesi ile 31 Aralık cumartesi gecesi sanatçıların sahne alacağını kaydetti. Otel fiyatlarının konumuna, popüler bir sanatçının sahne alıp almayacağı ve tesisin yıldız sayısına göre değişiklik gösterdiğinin altını çizen Gencer, “Ünlü bir ismin olmadığı otellerde de en azından bir müzik organizasyonu veya orkestra olacak. Bu nedenle kişi başı geceliği 500 liraya olan otel de var bin 500 TL'ye de” diye konuştu. Çeşme ve Alaçatı bölgesine İstanbul'dan, diğer tatil beldelerine ise ağırlıklı olarak Denizli ve Aydın'dan talep geldiğini de sözlerine ekleyen yılbaşında turizmcinin yüzünün güleceğini ifade etti.

'YUNANLI GELEMİYOR'

Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkan Yardımcısı Bülent Tercan da, güvenli turizm tesisi belgesi alan otellerin çok daha ilgi gördüğünü aktardı. Yerli turizmcinin rezervasyonlarının yüzde 90'lar civarında olduğunu söyleyen Tercan, Yunan adalarından Türkiye'ye feribotlar çalışmadığı için Yunanlı turistleri yılbaşında ağırlayamadıklarını belirtti. Turizmcinin dövizde düşüşü savunduğunu da anlatan Tercan, işletmecilerin 3-4 ay sonrasını öngörebilecek bir istikrarlı seyrin yakalanması gerektiğini kaydetti. Dövizdeki ani dalgalanmalarla birlikte turizm sektöründeki fırsatçıların yapması gereken normal zammın 4-5 katı artışa gittiğini ifade eden Tercan, fırsatçılığın önüne geçilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.  

40 BİN TL'YE KADAR

Yeni yıla Seferihisar'daki otelde Candan Erçetin'in sahne alacağı organizasyonla girmek isteyen çiftler, 2 gece için 6 bin 360 TL ile 14 bin 490 TL arasında ödeme yapacak. Çeşme'de ise yine ünlü şarkıcı Gökçe'nin sahne alacağı otelde ise yılbaşı odalarının fiyatı 3 gece toplam 12 bin 750 TL'den başlayıp 40 bin 118 liraya kadar çıkıyor.