İzmir Ticaret Odası (İZTO) Kasım ayı olağan meclis toplantısında konuşan İZTO Başkanı Mahmut Özgener, ekonomideki gelişmelere dikkat çekerek önümüzdeki aylarda yaşanabilecekler konusunda üyelerini uyardı. Merkez Bankası’nın faiz indirimlerine devam ettiğini söyleyen Özgener, “Faiz indirimlerinin kesinlikle uygun olmadığını, mevcut para politikalarıyla seçim sonrasına büyük bir sorun bırakıldığını düşünüyoruz. Ülke ekonomisinde bizleri ne yazık ki zor bir süreç bekliyor” diye konuştu.
 
‘FAİZLER EŞİTLENSİN’
Ekonomik verilere bakıldığında enflasyonda yükselmenin devam ettiğini aktaran Özgener, “Diğer yandan cari açık da artıyor. 39.2 milyar TL’ye yükselen cari açığımıza karşı diş ticaret açığımız yüzde 421 oranında yükseldi. Cari açığı düşürme konusunda ise hedefler gittikçe uzaklaşıyor ve belirsizlik ortamıyla baş başa kalıyoruz” dedi. Atılan her adımın beraberinde başka sorunlar getirdiğini söyleyen Özgener, “14 aylık bir deneme sonucu sosyal yapıyı tahrip eden bir enflasyon, cari açık ve finansal sistemle karşı karşıyayız. Önceliğimiz para politikasının normalleşmesi olmalı. Para politikası faizi ile piyasa faizi eşitlenmeli. Ayrıca enflasyon muhasebesi de zorunlu bir ihtiyaç haline geldi. İhracatçılar ise enflasyon muhasebesi yapmadan karla durumda gözükürken gerçekte ise hiç de durum böyle değil. Gerek iç piyasaya gerekse ihracata dayalı çalışanlar gerçek maliyet hesabı yapamaz hale geldi” ifadelerini kullandı.


 
‘ALACAĞINIZA SİGORTA YAPTIRIN’

Ülkemizde bütçe hesaplarının ve ticaretin TL ile yapıldığına dikkat çeken Özgener şunları söyledi: “Fakat enflasyon Türk Lirası’nın değerini eriten bir unsur. Enflasyon üzerinden TL’nin vasfı zedelenirse ticaret yanlış yönlendirilir ve haksız vergilendirmelere neden olunur. Bugünkü vergi mevzuatını göre bu sistem gerçek olmayan hesaplara ve adil olmayan vergilere neden olmaktadır. O nedenle biran önce enflasyon muhasebesine geçilmeli. Ayrıca özellikle ihracatçılarımızın alacaklarına karşın ‘Alacak Sigortası’ yaptırması bu dönemde çok daha önemli hale geldi. Mutlaka bu sigortayı da yaptırın.”
 
İZMİR ‘FAİR PLAY’ MERKEZİ OLSUN
Göztepe-Altay maçında yaşananlardan dolayı derin üzüntü duyduğunu aktaran Özgener, “Hafta sonu oynanan Göztepe-Altay maçında yaşananları münferit bir olay olarak asla göremeyiz. Kentimize yakışmayan bu olayları kabul etmiyor ve kentimizi vandallara teslim etmeyeceğimizi üstüne basarak söylemek istiyorum. Kentte hepimiz bir araya gelerek sonuç odaklı kararları ele almalıyız. Bu tür vandallara verilecek en ağır ceza bile hafta sonu yaşadığımız utançtan daha büyük olamaz. Yaşanan sorunları hasıraltı etmeden İzmir’i Fair Play’ın merkezi yapmak için hep birlikte çalışmalıyız” dedi.