Haber/ Murat ERVİN
Ülkemizde 1960’lı yıllardan itibaren köylerden şehirlere yoğun göç yaşanırken, günümüzde bu durum tersine döndü. Daha önceleri iş bulma hayaliyle köyden şehre gelinirken, günümüzde üst gelir seviyesindekiler sağlıklarını korumak için köye taşınıyor. Özellikle İzmir’de Çeşme, Urla, Seferihisar gibi sahil beldelerindeki köyler, kent merkezlerindeki ultra lüks yapıların bile fiyatlarını geçti. Hem merkeze ve denize yakınlıkları hem sosyal olanakların fazla olması buraları cazibe merkezi haline getirdi.

YÜZDE 75 ARTTI

Çeşme’de 4, Seferihisar’da 8, Urla’da ise 14 köy yoğun yatırımcı alan bölgeler oldu. İnşaat firmaları da bu trende uyarak yeni projelerini bu köylere yoğunlaştırmaya başladı. İzmir’in en önde gelen inşaat şirketleri bu alanlarda arsa toplarken, mevcut köy evleri de değerlerine değer katıyor. Örneğin Urla ilçesi Bademler Köyü’nde geçtiğimiz yıl evlerin metrekare fiyatı 6 bin 690 lirayken bu yıl yüzde 75’lik artışla 11 bin 666 TL oldu. Benzer şekilde Çeşme’nin Ildırı Köyü’nde de geçtiğimiz sene 10 bin 500 TL olan metrekare fiyatları bu yıl yüzde 75’lik değerlenmeyle 18 bin 389 liraya ulaştı.

KİRALIK DA YÜKSELİŞTE

Köylerde sadece satılık konutlar değil, kiralık konutlar da değerlendi. Ev alamayacak durumda olanlar kiralık konutlara yönelince geçtiğimiz yıla oranla yüzde 50’lik bir artış yaşandı. Örneğin Urla Bademler Köyü’nde geçen yıl metrekare kirası 25 TL olan klasik tarzdaki bir köy evinin bu yılki metrekare kirası 36 lirayı geçti. Böylece 100 metrekarelik bir köy evinin kirası 3 bin 600 lirayı buldu. Fiyatlar 2020 Ocak ayıyla karşılaştırıldığında ise artış yüzde 100’e ulaşıyor.

NEREDEYSE KAZANDIRMADI

İzmir’in Manhattan’ı olarak bilinen gökdelenler bölgesi Bayraklı’da ise vatandaşların gerek deprem korkusu gerekse aşırı kalabalıktan koronavirüs kapabileceği endişesiyle fiyatlar düştü. Bölgenin ilk gökdelenlerinden birindeki residansın metrekaresi geçtiğimiz yıl 8 bin 144 TL iken bu yıl sadece yüzde 8’lik artışla 8 bin 805 liraya geldi.

HEM DEPREM HEM VİRÜS

Deprem nedeniyle insanların kent merkezindeki apartman ve yüksek katlı binalardan tek veya 2 katlı evlere yöneldiğini söyleyen uluslararası bir gayrimenkul firmasının Urla temsilcisi Uğur Özsoy, son 1 yılda yüzde 70’leri bulan artışlar yaşandığını doğruladı. Pandeminin ise ülke genelinde kırsala göçü tetiklediğini vurgulayan Özsoy, “Ama Türkiye’nin en beğenilen bölgeleri olan Urla, Karaburun, Çeşme, Seferihisar diğer kırsal bölgelere oranla çok daha fazla değerlendi. Urla da artık Çeşme gibi çok ciddi bir marka haline geldi. Üzüm bağları, gastronomi, balıkçı restoranları, mavi bayraklı plajları, yelken ve sörf merkezleri, üniversitenin olması gibi unsurlar da buraya değer kattı” dedi. Döviz kurlarının da artmasıyla konut sahipleri fiyatlarını yükselttiğini anlatan Özsoy, “Artan fiyata rağmen satış gerçekleşince komşu parseller de fiyat arttırıyor. Urla’da konut ve arsa da az olunca gayrimenkuller iyice değerleniyor” ifadelerini kullandı.