Haber / Murat ERVİN

Dünya pazarındaki dondurma üretim pazarına hamim olan ve geçtiğimiz yıl ESBAŞ’tan 10 milyon 523 bin dolar tutarında ihracat yapan tığını söyleyen Gram Equipment’in ESBAŞ’ta kurduğu tesisin açılışına Danimarka Büyükelçisi Danny Annan,  Gram Equipment Yürütme Kurulu Başkanı Tom Wrensted, Gram Equipment Türkiye Genel Müdürü Özgür Seyhan, Bilim - Sanayi ve Teknoloji İzmir İl Müdürü Engin Yaşar, ESBAŞ Yürütme Kurulu Başkanı Faruk Güler ile çalışanlar katıldı.

“Bizi gururlandırdı”

ESBAŞ Yürütme Kurulu Başkanı Faruk Güler, şirketin 2015 yılından itibaren ESBAŞ’ta faaliyette bulunduğunu kaydetti. Açılışı yapılan tesisin toplam 6 bin 844 metrekarelik bir alanı kapsadığını sözlerine ekleyen Güler, “Gram Equipment 120 yıllık bir makine üretim şirketi olarak dünyada başarılı işlere imza atıyor. Ayrıca bu yıl için yüzde 45’lik büyümeyi hedeflemek ve bu başarıyı dünya geneline yaymak da imrenilecek bir konu. Böylesi bir şirketi Türkiye’ye, İzmir’e getirmek ve 110 kişiye istihdam sağlamak bizleri gururlandırdı” dedi. Sadece istihdam değil işin ticaret boyutunun da önemli olduğunu sözlerine ekleyen Güler, yapılan ihracatın da Türkiye’ye döviz girmesini sağladığını kaydetti.

“Hedef yüzde 45”

Türkiye Genel Müdürü Özgür Seyhan ise, dondurma makinesi üretiminde dünya pazarının yüzde 34’lik bir kısmını elinde bulunduran Gram Equipment’in önümüzdeki yıllarda kapasitesini arttırarak, büyüme rakamlarını üst seviyelere çıkaracağını anlattı. Seyhan, “Türkiye’deki makine üretiminin yüzde 4’lik bir kısmını gerçekleştiriyoruz. 2021 yılı sonunda yüzde 45’lik bir büyüme bekliyoruz. Şu anda 20’den fazla tarzda üretim yapabilen makinelerimizi dünyanın dört bir yanına ihraç ediyoruz. Ana hammadde girdimiz olan paslanmaz parçaları da ağılıklı olarak yerli üreticiden temin edip iç piyasaya destek oluyoruz” dedi.

“Kapasitemizi arttıracağız”

Korona günlerinde böylesi bir tesisi açmaktan mutluluk duyduğunu söyleyen Gram Equipment Yürütme Kurulu Başkanı Tom Wrensted, şirketin 2020’de daha da güçlenerek tarihindeki en büyük performansı gösterdiğini anlattı. Korona’ya rağmen 2021 de yeni bir rekor kıracaklarını söyleyen Wrensted, “Son 2 yıldır çok büyük bir atılım gerçekleştirdik ve başarılı bir şekilde yol alıyoruz. 2023 stratejimizi oluşturduk. Buna göre iddialı bir büyüme hedefimiz var. Gram Turkey’in de önümüzdeki yollarda kapasite açısından büyümesine ihtiyaç olacaktır” ifadelerini kullandı.   

“Böylesi hiç yaşanmamıştı”

Danimarka Büyükelçisi Danny Annan da, tesisin Danimarka ve Türkiye’ye birbirine yakınlaştırmaya katkıda bulunduğunun altını çizdi. Türkiye ile ikili ticaretin 2 milyar dolar civarında ve oldukça istikrarlı sürdüğün belirten Annan, “Fakat bu ticaretin daha da artmasını isterim. Bu yılın ilk 5 ayında muazzam bir büyüme yaşadık ve yüzde 12,6’lık bir artış yaşandı. Türkiye’nin Danimarka’ya yaptığı ihracatta ise yüzde 25’lik bir artış yaşandı. Daha önce böyle bir şey hiç görmemiştik. Bu daha başlangıç. Önümüzdeki ay ve yıllarda iki ülke arasında çok iyi fırsatlar ortaya çıkacaktır” dedi.   

Konuşmaların ardından heyet açılış kurdelesini kesti; fabrikayı gezerek incelemelerde bulundu