Haber / Murat ERVİN

Türkiye'nin farklı kentlerindeki turizm potansiyelini ortaya çıkarmak için İzmir'de düzenlenen 'Anadolu'ya Yolculuk Çalıştayı' rapor haline geldi. Medikal Turizm Derneği tarafından düzenlenen Çalıştay Raporu'nda İzmir için atılması gereken adımlar ve öneriler sıralandı. Raporda, İzmir Kalkınma Ajansı’nın araştırmasına yer verilerek, “Buna göre kente gelen turistlerin yüzde 94’ü İzmir’i hiç duymamış. İzmir’i yurtdışına anlatabiliyor olmamız gerek” denildi.

INFLUENCER ÖNERİSİ

Türkiye’nin de bolca görüntüsünün olacağı etkili dizilerle tanıtıma ağırlık verilmesinin de altının çizildiği çalışmada sosyal medya reklamcısı olarak bilinen 'influencer'lardan yararlanılması önerilerek, “Çin’in medyası ve influencerları analiz edilip onlardan faydalanılabilir” denildi. Efes Antik Kenti’ne yılda 2 milyon kişi gelirken benzer potansiyele sahip Bergama’yı sadece 200 bin kişinin ziyaret ettiğinin aktarıldığı raporda, “Bergama’yı da ön plana çıkarıp gerekli tanıtımı yapmak gerekiyor. Bir diğer örnek ise Çeşme. Bu ilçe tek başına tüm yabancı turizmin yüzde 10’unu alırken benzer değerler sunan Urla’nın yabancı turistteki payı yüzde 0.14 civarında” ifadelerine yer verildi.

'SAĞLIK HUB'I OLABİLİR'

İzmir’in termal turizmde rakibinin Karlovy Vary olabileceğinin vurgulandığı raporda, “Termalde uzmanlaşma sağlanmalı. Tüm ihtiyaçlara değil belli alanlara hizmet verilmeli. Tüm hastalıklara iyi gelen değil bazı odaklı hastalıklara yönelik pazarlama yapılmalıdır. Ayrıca agro turizmi de sağlık turizmiyle bütünleşebilir. Kemalpaşa’da kiraz, Bakırçay’da pamuk, Gümüldür’de mandalina hasadı, Karaburun’da çiçek toplama gibi uygulamalar ilginç deneyimler yaşatılabilir. Çeşme'de hasat zamanı sakız kristallerinin toplanması bir turistik aktiviteye dönüşebilir. Kısacası İzmir bir 'sağlık hub'ı haline getirilebilir” ifadelerine yer verildi. Körfezde yaşayan birkaç endemik balık türünden yola çıkarak sualtı turizminin öne çıkabileceğinin anlatıldığı raporda, özel çevre koruma bölgeleri ve eylem planları oluşturularak 5 yıllık yol haritası yapılması gerektiği belirtildi.

'SEO AYARI' UYARISI

Medikal Turizm Derneği Başkanı Uzman Doktor Sinan İbiş, kentin geleneksel tanıtım yöntemleri haricinde günümüz teknoloji olanaklarından yararlanılması gerektiğini söyledi. İbiş, “Broşür, web siteleri, fuar katılımcılığı, geleneksel reklamlar gibi statik iletişim unsurları yerine, artık dijital ağlarla sınırsız erişim, hedef kitlelerle buluşma, onlarla etkileşim, heyecan ve ilhamı başlatabilme, hedef kişilerin veya grupların beklentilerini anlama ve onlara sunabilme gibi dinamik iletişim süreçlerini önemsemeliyiz. Özellikle SEO gibi arama motoru optimizasyonu ile dilediğimiz zaman, dilediğimiz kişilere ulaşabilme, kişiselleştirilmiş tanıtım içeriklerini onlara gösterebilme gibi tekniklerle tanıtımlarımızı yapmalıyız. Bu imkanlar hem etkili, hem de israftan uzaktır” dedi.

11 SEÇENEK

Hazırlanan raporda; tarih, kültür, kruvaziyer, doğa, gastronomi, inanç, sağlık, fuar-kongre, termal ile aktif spor turizmine yönelik İzmir için 11 farklı seçenek ele alınıp öneriler sıralandı.