87. İzmir Enternasyonal Fuarı kapsamında bu yıl üçüncüsü düzenlenen Uluslararası İzmir İş Günleri toplantılarında yabancı heyetler İzmir iş dünyası temsilcileriyle buluştu.

Ege İhracatçı Birlikleri, Ege Bölgesi Sanayi Odası ve İzmir Ticaret Odası'nın katıldığı görüşmelerde İzmir'in yatırım olanakları, sanayi, ticaret ve ihracat, özellikle tarıma dayalı sanayi, su ürünleriyle ilgili işbirliği konuları görüşüldü.

Ekonomi Bakanlığı bünyesinde 2015 yılında başlayan, 2018 itibariyle Ticaret Bakanlığı himayesinde düzenlenen Uluslararası İzmir İş Günleri Toplantıları ikinci günü İzmir tanıtımı ile başladı. Ege İhracatçı Birlikleri, Ege Bölgesi Sanayi Odası ve İzmir Ticaret Odası ortaklığında İzmir Kalkınma Ajansı tarafından gerçekleştirilen sunumda yabancı heyetlere İzmir'in lojistiği, yerleşimi, ekonomik alt yapısı, insan kaynakları, ticari faaliyetleri ve yatırım bölgeleri hakkında bilgi verildi.

İZKA adına sunumu gerçekleştiren Yatırım Destek ve Tanıtım Uzmanı Sencer Özen, bilgi iletişim teknolojileri, yenilenebilir enerji, kimya sektörü, biyoteknoloji, endüstriyel makineler, motorlu araçlar, havacılık ve savunma, gıda ve içecekler ve turizm sektörleri alanlarında mevcut konumu ve yatırım fırsatlarını anlattı. Demokratik Kongo Sanayi Bakanı Marcel L. Leu, "İzmir'in kıyısal alanı, teknoloji, sanayi açısından gelişmişliği ve bölgesel üretimleri ile çok ilerlemiş ve gelişmiş olduğunu gördük. Bu zengin bir deneyim. Çok fazla girişim imkanı ve çeşitliliği var. Biz de buraya, Türk yatırımcıların ülkemize yatırım yapabilmeleri için gereken iletişimi kurmaya geldik. Özellikle tarım teknolojileri alanında yeni ürünlere ihtiyacımız var. Buradaki sanayiciler ile iletişim kurup, cumhuriyet yönetiminin siparişleri geçebilmesini ve bu makineleri ülkemize ithal etmemizi sağlayacağız" dedi.

İş günleri kapsamında ayrıca, Güney Sudan, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Gambiya, Lübnan, Karadağ, Sri Lanka, Kosova, Arnavutluk, Gana ve Nijerya'dan gelen bakan, bakan yardımcısı ve temsilcilerle gün boyu özel görüşmeler gerçekleşti. İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ve Ege İhracatçı Birliği Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi önderliğinde gerçekleşen görüşmelerde ülkelerin karşılıklı olarak hangi sektörlerde iş birliği yapabilecekleri konuşuldu. Sabahtan akşama dek süren toplantılarda İzmir'in sanayi, ticaret ve ihracat boyutları aynı anda masaya yatırıldı. İzmir'deki organize sanayi bölgelerinde dikkat çekilirken lojistik olanakların yabancı sermaye yatırımları için tercih nedeni olduğu belirtildi. Özellikle tarıma dayalı sanayi, su ürünleri ve balıkçılık gibi alanlarda işbirliği düşünceleri masaya yatırıldı.

AFRİKA ZİRVESİ


Oturumların ikincisinde İzmirli sanayiciler ile Afrikalı paydaşları arasında yeni işbirliği fırsatları yaratmak, üretim ve ihracatlarını arttırmak amacıyla düzenlenen Afrika İş ve Yatırım Olanakları Toplantısı Türk ve Afrikalı iş adamlarının yoğun katılımı ile gerçekleşti. Toplantıda, Afrika ülkeleri ile İzmirli sanayiciler arsasındaki işbirliği olanaklarının nasıl geliştirilebileceği sorusuna yanıt arandı. Demokratik Kongo, Güney Sudan, Gambiya, Gana ve Nijerya'dan gelen konuk bakan ve bakan yardımcıları, Afrika'da yatırım ve ticaret faaliyetlerini masaya yatırdı.

İzmir Ticaret Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası, Ege İhracatçı Birliği ve İZFAŞ tarafından organize edilen oturum, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Afrika İş Konseyleri Koordinatörü ve Güney Afrika İzmir Fahri Konsolosu Tamer Taşkın tarafından yönetildi. Taşkın, "Türk mallarının Afrika kıtasındaki imajı, hem Avrupa kalitesinde hem de fiyat olarak elverişlidir. Bizler, ihracat için yeni pazarları oluşturuyoruz. Karşımızda yeni ve büyüyen bir kıta, Afrika var. Afrika'da kalkınmakta olan ülkeler var. Bize potansiyel yaratıyorlar. İletişimde olduğumuz 54 ülke var. DEİK'te Afrika için kurduğumuz iş konseyiyle, Afrika'nın da emrindeyiz. Yatırımcılara ve iş adamlarına gereken yardımları ve doğru insanları bulmaya yardımcı oluyoruz. Ülkeyi tanıyıp, doğru partnerler bulacağız" dedi.