Protokol imza töreninde konuşan İZTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emre Kızılgüneşler, "Ortak hedefimiz İzmir'den yurt dışına ve yurt dışından İzmir'e yapılan direkt uçuşları artırmak. Bu şekilde kentimizin ve ülkemizin ekonomisine önemli katkılar sağlayabilmeyi istiyoruz" dedi.

İZTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emre Kızılgüneşler ve SunExpress Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Fevzi Çalışkan tarafından imzalanan protokole göre, İZTO İzmir'den direkt uçuşlar konusunda tanıtım ve salon desteği sunarken, havayolu şirketi de İZTO üyelerine çeşitli indirim ve uçuş kolaylıkları sağlayacak. İZTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emre Kızılgüneşler, kentin lojistik ve alt yapı anlamında direkt uçuşlar için cazip bir şehir olduğunu söyleyerek, İzmir'den 25 ülkede 42 destinasyona direk uçuş bulunduğunu dile getirdi. Yabancıların İzmir'e olan ilgisini artırmaya büyük önem verdiklerini anlatan Kızılgüneşler, direkt uçuşların yetersiz olduğunu belirterek, "İzmir'den yapılacak 4 saatlik bir uçuşla 60 ülkede 1.5 milyar nüfusa ulaşabiliyoruz. Birkaç saatlik direkt uçuşla 10 trilyon dolarlık bir dış ticaret pazarının istediğimiz noktasına gidebiliyoruz. İzmir'den en fazla yurtdışı destinasyona direkt uçuş sağlayan SunExpress'le yeni direkt hatlar açmaları için görüşmelerimizi uzun zamandır sürdürmekteyiz. Başta Milano olmak üzere, Barselona ve Moskova gibi popüler şehirlere İzmir'den uçuş başlatmaları için beraber çalışıyoruz" dedi. Direkt uçuşların sürdürülebilir olması için de çalıştıklarını ifade eden Kızılgüneşler, işbirliği protokolü ile ilgili şunları söyledi:

"İzmir'den yapılacak direkt uçuşların tanıtımı için oda olarak vereceğimiz destekler var. SunExpress'in de bu kapsamda üyelerimize sunacağı çeşitli imkanlar olacak. Ortak hedefimiz İzmir'den yurt dışına ve yurt dışından İzmir'e yapılan direkt uçuşları artırmak. Bu şekilde kentimizin ve ülkemizin ekonomisine önemli katkılar sağlayabilmeyi istiyoruz."

'İzmir'in ana taşıyıcısıyız'

Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Çalışkan da İzmir'in kendileri için büyük önem taşıyan bir kent olduğunu söyledi. 2006 yılında İzmir'de 2 uçak, 4 destinasyon, 70 çalışan ile başladıklarını anlatan Çalışkan, "Bugün 15 uçak, toplam 44 destinasyon ve 700 çalışan ile devam ediyoruz. Biz, İzmir'in ana taşıyıcısıyız. İzmir'i, direkt ve tarifeli seferlerle, hem yurt içinde hem yurt dışında en fazla noktaya bağlayan havayolu şirketiyiz. Bu yaz, İzmir'e rekor bir koltuk kapasitesi sunduk. 1.7 milyon koltuk, bizim şimdiye kadar İzmir pazarına arz ettiğimiz en büyük koltuk kapasitesidir. Bu doğrultuda da İzmir'de dış hatlarda yüzde 80'in üzerinde bir pazar payımız var" dedi.

Geçen ay İzmir'den Eindhoven, St. Petersburg ve Marsilya'ya üç yeni uçuş başlattıklarını ifade eden Çalışkan, İzmir'den 32 dış destinasyon, 12 iç hat destinasyonlarının bulunduğunu söyledi. Firma olarak orta uçuş mesafesinde İzmir'i mümkün olduğunca çok sayıda önemli destinasyona bağlamayı amaçladıklarını aktaran Çalışkan, "Bugün, İZTO üyelerine uçuş ağımız içerisindeki bütün destinasyonlara çok önemli avantajlarla uçma şansı verecek bir işbirliği protokolü imzalıyoruz" diye konuştu.

2012 yılında kendi havayolu firmalarının İzmir'i HUB olarak ilan ettiğini hatırlatan Ahmet Çalışkan, "Dünyanın en büyük havalimanı İstanbul'a yapılsa da İzmir endüstrisi, ticareti ve tarımıyla ciddi bir hinterlanda sahip. İzmir'in kendi potansiyeli var. Önemli olan sürdürülebilir yaz kış devam eden hatları başlatmak. Turizmi ve ticaretiyle birlikte yürüdüğümüz sürece İzmir bunu başaracak" diye konuştu.