Avrupa’nın en büyük işlenmiş et ürünleri için baharat karışımları ve fonksiyonel karışımlar üreticisi Solina Group'un Türkiye'de faaliyet gösteren 15. fabrikası “Helal Gıda” ile Ortadoğu pazarına açılacak.

sinannMerkezi Fransa’da bulunan ve çeşitli ülkelerde kurulu 14 fabrikasıyla işlenmiş et ürünleri için baharat karışımları ve fonksiyonel karışımlar sektörünün Avrupa’daki lideri Solina Group, yaklaşık 2 yıl önce İzmir Kemalpaşa’da kurduğu 15. fabrikası ile ‘Helal Gıda’ üretimini Türkiye’ye taşıdı. 2010 yılında iletişim ofisi açarak girdiği Türkiye pazarında, aynı zamanda şirket ortağı da olan Genel Müdür Ufuk Yerli’nin girişimleriyle “Helal Gıda” sertifikalı karışımların üretimine başlayan Solina Group, İran, Ortadoğu ve Kuzey Afrika pazarına ihracata hazırlanır. Türkiye'deki fabrikanın kurulumu sürecinde çalışılan firmalardan o kadar memnun kalındı ki Grubun Rusya'da yapımı devam eden 16. fabrikasını da Türk firmalarına teslim ettiler. Solina Group Türkiye Genel Müdürü Ufuk Yerli ile firmanın hedeflerini konuştuk.



Kısaca Ufuk Yerli'yi tanıyabilir miyiz?

1971 yılında Ankara'da doğdum. Babamın subay olmasından dolayı ilkokul, ortaokul ve liseyi farklı farklı şehirlerde okudum. Sonra annemin memleketi olan İzmir'de Ege Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümüne girdim. 1988 yılında başladığım üniversiteden 1993 yılında mezun oldum. Mezuniyetimin hemen ardından ilk göz ağrım olan Pınar Et'te Ar-Ge Mühendisi olarak işe başladım. Pınar'da bu işin mutfağında çalıştım. İşlenmiş et sektörünün bütün inceliklerini öğrendim. 5 yıl bu görevde bulunduktan sonra işin satış tarafına geçtim. Fabrika içinde oturmaktansa seyahat etmenin, satışın bana daha uygun olduğunu düşündüm. 1999 yılından bu yana da işin hep satış tarafında yer aldım.

Solina'nın temel faaliyet alanı nedir?

Bizim yaptığımız iş, büyük ölçekli işlenmiş et üreten firmalara yardımcı olmak. Baharatları bugüne kadar zaten kendileri karıştırıyorlardı. Ama öyle bir noktaya geliyorsunuz ki bunu yapmak onlar için çok büyük bir iş gücü yaratıyor. Aynı zamanda bu onların işi değil. Baharatları karıştırıken doğru karıştırıcıları kullanmak, baharatın kalitesini, muhteviyatını korumak için bunu uygun şartlarda yapmanız lazım. Biz bu hizmeti veriyoruz. Bu da et ürünlerinin lezzetini artırıyor. Biz onların adına baharatları en doğru yerden ve en yüksek kalitede alarak onlara satın alma hizmeti de vermiş oluyoruz. Baharat yüzyıllardır sucuğun pastırmanın içinde bulunan şey. Kalitesi ne kadar iyi olursa o kadar iyi ürün elde ediyorsunuz.

Sizin yolunuz Solina ile nasıl kesişti?

Türkiye'ye yatırım yapabilecek firma arayışına girdim. Yatırım yapabilecek firmalar arasından Belçikalı Solina ile iletişime geçtim. Bu iş ilişkisi yaklaşık 10 yıl önce başladı. Önceleri bir satış ofisi kurarak ürünlerinin Türkiye'deki satışını gerçekleştiriyordum. 5 yıl önce Türkiye'ye yatırım yapma kararı aldılar. 2 yıl önce de Kemalpaşa'daki bu fabrikamızın kurulma çalışmaları başladı. Fabrika 6 ay gibi kısa bir sürede faaliyete başladı. Yaklaşık 10 milyon TL'lik bir yatırım yapıldı.



Türkiye'ye yatırım kararı nasıl alındı?

Solina'nın büyük ortakları Türkiye'ye yatırımı planlıyorlarmış. Benimle irtibata geçtiler. Buradaki ilk açtığımız ofisi onların teşvikiyle oldu. 3 yıl kadar satış ofisi olarak faliyet gösterdik ama geldiğimiz noktada burada üretim yapmamız gerekti. Çalıştığımız firmalar için verilen hizmetin kalitesi ve bulunabilirlik, hızlı tedarik çok önemli. Bu sebeble burada üretim yapmak bize bir esneklik sağladı.

Buradaki fabrikanın diğer 14 fabrikadan farkı nedir?

En büyük hedefi helal üretim yapmak. Helal üretim derken bunu sadece Türkiye için düşünmemek lazım. Avrupa ülkelerinde de helal gıdaya karşı büyük ilgi var. Üretimin helal olarak yapılmasının sağlayacağı ticari kazançlar için bir avantaj sağlamaya çalıştık. Solina'nın Avrupa'daki fabrikalarında da helal üretim yapan üretim bantları var. Ama tamamen helal üretim yaptığımız tek fabrika burası.

Ürünleriniz hakkında biraz bilgi verir misiniz?

Solina'nın globalde yaptığı işin yüzde 70'i işlenmiş et sektörüne yönelik. Yüzde 30 ise catering, kasaplar vs. Ama Türkiye'deki faaliyetimizin yüzde 100'ü işlenmiş et sektörüne yönelik. Ayrıca sos üretimimiz var. Ama Türkiye'de henüz yapmıyoruz.

Türkiye'deki hedefleriniz nedir?

İlk görevimiz bu fabrikanın Solina Grubun hijyen ve kalite standartlarına uygun inşaa edilip devreye alınmasıydı. İkinci aşamadaki hedefimiz Türkiye'deki müşterilerimize daha önce verdiğimiz ürünlerin kalitesini bozmadan burada üretip tedariklerini bu fabrikadan sağlamaktı. Üçüncü aşama, ki şuan o aşamaya geldik, yurtdışına, özellikler Ortadoğu ülkelerine burada ürettiğimiz ürünleri ihraç etmek.

Bu hedefe ulaşmak için bu fabrikanız yeterli olacak mı?

Bu fabrikanın kurulmasına karar verilirken 5 yıllık bir planlama yapıldı. 5 yılın sonunda daha büyük bir fabrikaya geçmeyi planlıyoruz. Şuanki fabrikamızın 1200 m2 kapalı alanı bulunuyor. 5 yılın sonunda 3 bin 500 m2 kapalı alanı olan bir tesis kuracağız. Şuanki çalışmalarımız o fabrikamız için bir antreman niteliğinde aslında. Yeni fabrika yatırmının 20 milyon TL olmasını bekliyoruz.

Sadece baharat karışımları yapmıyorsunuz. Farklı soslarınız olduğunu da biliyoruz. Soslarınızı da Türkiye pazarına sunacak mısınız?
Bütün ürün gamlarının olup olmaması taleple ilgili bir durum. Çünkü sos Türkiye'de yeni yeni tüketilmeye başladı. Çeşitli sosları yeni yeni görüyoruz market raflarında. Türk halkı için ketçap ve salça yeterliydi bugüne kadar. Solina Apollo markasıyla sos pazarının da en büyük üreticilerinden biridir aynı zamanda. Pazarın ihtiyacına göre, gerekerse soslarımızla da Türkiye pazarına gireriz.

Uzun yıllardır işlenmiş et sektöründesiniz. Hangi ürünleri tüketmemizi önerirsiniz?
Büyük markalı firmaların ürünlerinden damak tadınıza hangisi hitap ediyorsa onu tüketebilirsiniz. Çünkü her firma kendi Ar-Ge departmanında yıllarca süren çalışmalar sonucu kendilerine özgü sucuk, sosis, salam üretiyor. Bu işin doğrusu yok. Onunki doğru öbürü yanlıştır diyemeyiz. Kişisel olarak sizin damak tadınıza hangisi uygunsa onu alabilirsiniz. Avrupa'dan gelen gıda teknologları bile Türkiye'deki et fabrikalarından etkileniyorlar. Kaliteden, hijyenden ve formüllerin muhteviyatından çok etkileniyorlar. O nedenle markalı ürünleri kullanmaktan çekinmeyelim.

Her firmaya özel karışım


Bizim her firmaya verdiğimiz karışım farklı. Hatta kendi içlerinde bile her ürüne farklı karışım kullanıyorlar. Bir karışımı alıp tüm ürünlerinde kullanmıyor. Hedef kitlesine göre farklı karışımlar kullanıyorlar.

Türkiye'ye güveniyoruz


Solina Grup, Türkiye'ye çok inanıyor. Ülkemizde ve bölgemizde yaşanan birçok zorluğa rağmen hiçbir zaman bunu sorgulamadılar. Hep güvendiler.

Rusya fabrikasını da Türkler kuruyor


Solina Grup yöneticileri bu fabrikanın kuruluşunda çalıştığımız iş ortaklarımızdan çok memnun kaldılar. Buradaki tecrübeden yola çıkarak Rusya'da yapımı devam eden fabrikamızda da Türk firmalarıyla çalışmak istediler. Özellikle Isımsan firmasına ve sahibi Zeki Güner'e çok teşekkür ediyoruz.