Haber / Murat Ervin

Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD) verilerine göre sadece beyaz eşya sektöründe yılda 4.5 milyar dolarlık ihracat yapılıyor. Bu rakam otomobil sektörüyle birlikte toplam 13 milyar 500 milyon doları (yaklaşık 162 milyar TL) geçiyor. Ülke genelindeki 130 bin metal işçisinin sadece bu iki kalemde ortaya koyduğu devasa rakamlara yurtiçine yönelik üretim de eklendiğinde 20 milyar liralık bir ekonomi karşımıza çıkıyor. Bu denli önemli bir konumda bulunan metal sektöründe tarafların anlaşmaya varamaması üzerine alarm zilleri çalmaya başladı. Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, geçtiğimiz haftalarda Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile uzlaşı sağlanamadığını ve artık eyleme geçeceklerini söylerken DİSK Birleşik Metal İş Sendikası İzmir Şube Başkanı Ali Çeltek de bugün yapılacak 'Başkanlar Kurulu' toplantısının ardından grev kararı alınabileceğini açıkladı.

GREVE ÇIKILABİLİR

İzmir'de sendikalara kayıtlı 10 binin üzerinde metal işçisinin bulunduğunu söyleyen Ali Çeltek, “Sektördeki sorun en başta otomobil ve beyaz eşya sektörünü olumsuz etkiler. Metal işçilerinin de greve çıkması halinde üretimden, satışlara ve son olarak ürünü almak isteyen vatandaşa kadar sinsile şeklinde herkese olumsuz bir şekilde yansır” dedi. Birleşik Metal İş Sendikası olarak 2 hafta önce fazla mesaiye kalınmaması yönünde karar aldıklarını ve fazla mesaileri önlediklerini açıklayan Çeltek, “Başkanlar Kurulu toplantısında greve çıkılmasıyla ilgili konular ve yol haritası belirlenecek. Daha önce yüzde 12 zam önerisinde bulunan ve bizlerin kabul etmediği Metal Sanayicileri Sendikası'nın (MESS) yeni bir teklif sunma ihtimali var. Bu teklifi de gördükten sonra karar vereceğiz”

'UYGUN CEVAP VERİLECEK'

Metal sektörünün 2015 yılında da grev kararı aldığını fakat Cumhurbaşkanı tarafından 'ülke güvenliği' gerekçe gösterilerek bu greve izin verilmediğini hatırlatan Çeltek şöyle konuştu: “Danıştay'a yapılan itiraz 2018'de sonuçlandı ve grevin ülke güvenliğini ihlal edici bir yönünü bulunmadığına karar verdi. Ama işçinin lehine olan ne kanun ne de mevzuatlar tanınmıyor. İşçinin en büyük pazarlık silahı 'grev'dir. Enflasyon ve hayat şartlarının çok olumsuz seyrettiği bir dönemde böylesine küçük bir zam oranıyla kazanılmış haklarımızın da geriye götürülmesi bizim için kabul edilmez. Hükumetin; işçinin en büyük silahı olan grev kararını elinden almaya çalışması, tavrının kimlerden yana olduğunu gösteriyor. Ama metal işçileri en uygun cevabı verecektir.”

ÜRÜNLERE ZAM GELEBİLİR

Olası bir grev kararının sadece fabrika işçilerini değil bu fabrikalara servis ve yemek hizmeti veren şirketlerin de düşünüldüğünde bundan olumsuz etkilenecek kişi sayısının çok daha fazla olacağının altını çizen Ali Çeltek, üretimdeki yavaşlama veya durmayla birlikte ortaya çıkacak arz sıkıntısının zam olarak ürünlere yansıyabileceğine dikkat çekti. Çeltek ayrıca ihracatın da bundan kötü etkileneceğini ve ülkeye döviz girişini azaltabileceğini aktardı.