Haber/Yusuf TOMRUK
Gevrek fiyatı İzmir'de 2022 yılı başında önce 3 liraya daha sonra da 3.5 TL'ye çıktı. Artan maliyetler karşısında ise İzmir'deki fırınlar resmi olmasa da gevrek ve boyozu 4 ila 4.5 liradan, kumruyu ise 10 liradan satmaya başladı. Sabah kahvaltısı için 1 gevrek, 1 boyoz, 1 yumurta ve 1 dilim peynir almak isteyen vatandaş yaklaşık 20 TL ödüyor. Girdi maliyetlerinin sürekli artmasını nedeniyle İzmir Pide ve Gevrekçiler Odası Başkanı Şükrü Erişen Ramazan Bayramı sonrası zam sinyali vermiş, ancak bu zam resmi olarak fiyatlara yansımamıştı. Esnaf ise undan, akaryakıta, yağdan, maya ve elektriğe kadar tüm girdilerin yüzde 100'den fazla zamlandığını söyleyerek cezayı göze alıp zamlı satışlara başladı. 

'CEZAYI GÖZE ALDIK'
Yasal olmamasına rağmen bu zammı yapmak zorunda kaldıklarını belirten fırıncı esnafı, “Esnaf Odası'ndan gelip zam yapmamızın yasal olmadığın söylediler ama benim zam yapmam lazım. Aksi taktirde kapatıp gitmem gerekir. Zararını nasıl çalışayım? Kesilecek cezayı göze alarak çalışıyoruz. Odamızın hem bizi hem de halkı zamlara karşı koruyucu tedbir alması gerek. Un ve enerji fiyatlarına yetişemiyoruz. Tüm ürünlerimizi zamlı alıyoruz” dedi.

'ZAMMIN ELİ KULAĞINDA'
İzmir Pide ve Gevrekçiler Odası Başkanı Şükrü Erişen, zammın çok kısa sürede yapılacağını belirtti. Erişen, “Bugün yarın, eli kulağında gevrek 4 lira olacak. Odalardaki seçimler nedeniyle zam kararımızı açıklayamadık. Gevrek ve boyozu 4 lira yapmaya mecburuz çünkü un ve yağ fiyatları yerinde durmuyor. Elektrik ve su da cabası. Hiçbir şey durmayınca esnaf ne yapsın?” diye sordu.

SON ÇUVALA KADAR
Zam yapanlara da bir şey söyleyemediklerini açıklayan Erişen, “Zam konusunda vatandaşımız şikayette bulunabilir. Bizim ceza kesme yetkimiz yok. Ceza belediyenin yetkisinde ve zabıta tarafından şikayet üzerine kesilir. Biz İzmir fırıncı esnafı Türkiye'de en son zaman yapan Oda'yız. Daha öncede söylediğim gibi biz son ana kadar, son un çuvalına kadar zam yapmıyoruz. Yeni hammadde geldiğinde ise zam yapmaya mecbur kalıyoruz. Allah asgari ücretle geçinmek zorunda olanların, işsiz olanların yardımcısı olsun” ifadelerini kullandı.