İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA), 2017 yılı Kültür Varlıkların Korunması ve Yaşatılması Mali Destek Programı Projelendirme Bileşeni ve Küçük Ölçekli Altyapı Bileşeni kapsamında İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve ilçe müze müdürlüklerinin sunduğu 8 proje destek almaya hak kazandı. Başarılı projelerin destek sözleşmeleri İZKA'da gerçekleştirilen bir törenle imzalandı.

İmza törenine İzmir Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Mehmet Yavuz, İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Murat Karaçanta, İzmir Rölöve ve Anıtlar Müdürü Cemil Karabayram ve destek almaya hak kazanan müze müdürleri katıldı. Kültür Varlıkların Korunması ve Yaşatılması Mali Destek Programının Projelendirme bileşeni için 11, Küçük Ölçekli Altyapı bileşeni için 13 proje için başvuru alındığını belirten İZKA Genel Sekreteri Dr. Mehmet Yavuz, yapılan değerlendirmeler ve yönetim kurulu onayı neticesinde iki bileşen toplamında 20 projenin başarılı bulunduğunu söyledi. Programın küçük ölçekli alt yapı bileşeni kapsamında İzmir Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün Urla İlçe Halk Kütüphanesi Restorasyonu ve Osmanağa Konağı Restorasyonu; İzmir Müze Müdürlüğü’nün Metropolis Hamam-Gymnasium Koruma Çatısı; İzmir Selçuk Efes Müze Müdürlüğü’nün Efes Ören Yeri Tel Çit ve Güvenlik Kamera Sistemi Kurulması ile Efes St. Jean Giriş Takip Kapısı Restorasyonu başlıklı projeleri; programın projelendirme bileşeni kapsamında ise Çeşme Müze Müdürlüğü’nün Bağlararası Koruma Çatısı, İzmir Müze Müdürlüğü’nün Smyrna Çevre Düzenlemesi, Bergama Müzesi Müdürlüğü’nün Kızılavlu (Bazilika) Örenyeri Çevre Düzenlemesi başlıklı projeleri olmak üzere başarılı olan 8 projeye 5.9 milyon TL kaynak aktarılacağını belirten Dr. Yavuz, projelerin hayata geçirilmesi ile İzmir’de kültürel varlıkların korunması ve değerlendirilmesine yönelik büyük katkılar sağlanacağını söyledi.

Verilecek olan destek kapsamında, projelendirme bileşeninde başarılı olan projeler ile restitüsyon ve restorasyon projelerinin hazırlanmasına destek verilirken, küçük ölçekli altyapı bileşeni ile inşaat projeleri daha önce hazırlanmış olan kültürel yapıların restorasyon uygulamaları gerçekleştirilecek. Proje süreleri sonunda bazı yapıların restorasyonları tamamlanıp kültürel değerlerin geleceğe taşınması sağlanırken, bazı turistik yapılarda güvenlik ve işlev imkanları artırılmaya çalışılacak.