Kadın girişimciliğinin desteklenmesi amacıyla çeşitli platformlarda çalışmalar yürüten EGİAD, yeni bir projeye daha başladı. Kadınların ekonomik ve sosyal statüsünün yükseltilmesi için birçok çalışma yürüten, ekonominin en önemli itici gücünün girişimcilik olduğunu her fırsatta dile getiren EGİAD, EGİKAD ve İZİKAD’ın da proje paydaşı olduğu bu proje ile kadın girişimci adaylarına eğitimler verecek.
Ön hazırlıklarına 1 Kasım 2017 tarihinde başlanan projenin, Nisan 2018’de tamamlanması planlanmakta. 6 aylık bir süreci kapsayan programa her meslekten kadınlar veya kız öğrenciler başvurabilecek. Ön elemeler sonucunda 75 kişinin dâhil olabileceği program, 16 Şubat itibariyle EGİAD Dernek merkezi’nde başlayacak. KOSGEB ile akredite olan bir eğitim kurumu tarafından verilecek seminerler sonucunda kadınların girişimcilik alanındaki temel bilgilere kavuşmaları sağlanarak iş geliştirme konusunda danışmanlık verilecek ve mentorluk hizmeti sunulacak.
Eğitim, spor, müzik, sanat başta olmak üzere birçok alanda destek sunan, özellikle kadınların ve gençlerin güçlendirilmesini önemseyen program olarak da bilinen Amerika Büyükelçiliği Small Grant - Küçük Hibeler Programı bu yıl destekleyeceği STK olarak EGİAD’ı seçmiş oldu. Aynı amaç doğrultusunda çalışan sivil toplum kuruluşları arasında kurumsal işbirliğinin geliştirilmesi çerçevesinde, projelerinde İzmir’in önemli sivil toplum örgütlerini ortak paydada buluşturan EGİAD, bu şekilde bir sinerji yaratarak geniş bir kamuoyu oluşturmayı da başarmış olmakta.


Kadın Girişimciler Türkiye Ekonomisi’nin Çıkış Noktası


Projenin kamuoyuyla paylaşılması için bir basın toplantısı düzenlenirken, EGİAD Başkanı Aydın Buğra İlter, İZİKAD Başkanı Huriye Serter ve EGİKAD Başkanı Nilhan Antitoros’un mesajı da ortaktı. Kadın Girişimciliğin desteklenmesi için harekete geçen üç kurum başkanları, kadınının girişim ve işgücü piyasasında daha yüksek oranda var olması gerçeğinin Türkiye için bir zorunluluk olduğuna dikkat çekti. Türkiye’nin, 2023 yılında kişi başı 25.000 dolar milli gelire ulaşmak ve dünyanın 10 büyük ekonomisinden biri olma hedefine vurgu yapılarak, “Bizi potansiyel büyüme oranımızın üzerine taşıyacak en önemli güç, kadın girişimciliğinin artırılmasından geçmektedir” denildi.
Gelişmiş ülkelerin çoğunluğunda kadınların işgücüne katılım oranlarının yüzde 60-80 aralığında olduğuna dikkat çeken EGİAD Başkanı Aydın Buğra İlter, “OECD ortalaması yüzde 62’yken ülkemizde kadının işgücüne katılım oranı yüzde 30 civarında. Araştırmalar, kadın istihdamındaki 5 puanlık artışın, yoksulluğu yüzde 15 azalttığını ortaya koyuyor. Benzer şekilde, ülkemizde kadın girişimci oranı yüzde 7’yken, bu rakam gelişmiş ülkelerde ortalama yüzde 25’i buluyor. Dolayısıyla ülke olarak en hızlı ilerlemeyi, kadınların iş hayatında olmasıyla ve onların girişimciliğinin desteklenmesiyle sağlamış olacağız. Kısaca Türkiye ekonomisinin çıkış noktası kadın girişimciliğinin artırılmasından geçmekte” diye konuştu.
Proje partnerlerinden EGİKAD Başkanı Nilhan Antitoros ise, proje sayesinde kadınlara sadece çalışma imkanı değil, işyeri açma ve mentorluk desteğinin de verilecek olmasının sevindirici olduğunu kaydetti. İZİKAD Başkanı Huriye Serter ise iş hayatındaki kadın oranlarına değindi. Dünyada kadına çok ihtiyaç olduğunu belirten Serter, “Ekonomi ancak bu şekilde kalkınacaktır. Kadın girişimciliğinin desteklenmesinin yanında sürdürülebilir olması için de çalışacağız. Bu proje sayesinde finansa, bilgiye ve networke erişim sağlayacağız. Türkiye’de 1 milyon 200 bin girişimcinin yüzde 10’unun kadın olduğunu biliyoruz. Bu 110 bin kadın girişimci demektir. 140 ülkeden de sondan 14. durumdayız. Bu rakamları göz önüne alırsak kadınlar için çok çalışmamız gerektiğini ifade edebiliriz. Bu projeden çok güzel hikayeler çıkacaktır” dedi.
“Kadın Girişimci Yetiştirme Programı” Neleri Kapsıyor?
Girişimciliğin kadınlara sağlayacağı katkının yanısıra Türkiye Ekonomisi için sunduğu fırsatları da gözler önüne serecek,
Eğitimler kapsamında kadınlara satış, teknoloji, pazarlama, verimlilik, insan kaynakları, finans gibi girişimciliğin temel taşları üzerine bilgilendirmelerde bulunulacak,
Bir işletmenin en önemli ihtiyaçlarını belirleme, bu kapsamda fizibilite yapma ve projeyi hayata geçirme sürecinde izlenecek yol haritasında danışmanlık, mentorlük hizmeti sağlanacak,
Saha ve işyeri gezileri düzenlenerek örnek iş kadınlarının başarı süreçleri aktarılarak deneyim ve iş rehberliği sağlanmış olacak,
Kadın girişimciliğin hem sosyal hem de ekonomik faydalarının tüm topluma anlatılmasına yönelik medya organizasyonları düzenlenecek.