İzmir Ticaret Borsası (İTB), 'İş Dünyası Aile İçi Şiddete Karşı' projesi kapsamındaki çalışmalarını yeni bir boyuta taşıdı. Yapılan yeni çalışmayla bu kez de insan ilişkilerinin ve iletişimin temelini oluşturan dildeki cinsiyetçi ifadeler ele alınarak toplum nezdinde farkındalık yaratılması amaçlanıyor.

İTB, çalışanlarına daha huzurlu ve güvenli bir çalışma ortamı sağlamak, aile içi şiddeti ve toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin neden olduğu olumsuz etkileri ortadan kaldırmak amacıyla, 2017 yılında dahil olduğu 'İş Dünyası Aile İçi Şiddete Karşı' (Business Against Domestic Violence-BADV) projesi kapsamındaki çalışmalarını yeni bir boyuta taşıyor. Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu tarafından tasarlanan BADV projesi çerçevesinde Borsa çalışanlarına yönelik düzenlenen 'Toplumsal Cinsiyet Ayrımı-Şiddet Kavramlarının Tanımı ve Şiddet Türleri' konulu bilgilendirme eğitimlerinin ardından, yapılan yeni çalışmayla bu kez de insan ilişkilerinin ve iletişimin temelini oluşturan dildeki cinsiyetçi ifadeler ele alınarak toplum nezdinde farkındalık yaratılması amaçlanıyor. 'Şiddet dilde başlar... Cinsiyetçi söylemlerden uzak durarak sen de bu farkındalığa destek ol' sloganıyla yola çıkılan farkındalık çalışması kapsamında İzmir Ticaret Borsası'nın tarihi binası konuya dikkat çeken afiş ve levhalarla donatıldı.



Çalışma kapsamında sosyal medya üzerinden yapacakları paylaşımlarla kamuoyunda farkındalık yaratmayı hedeflediklerini belirten İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, "Gündelik yaşantımızda kurduğumuz cümlelerden tutun da iş toplantılarında kendimizi karşımızdakine ifade ediş şeklimiz; bu süreçte kullandığımız dil, hatta kelime tercihlerimiz iletişim kurma hedefimize doğrudan etki eder. Dilimiz, her söylenmek istenileni farklı bir şekilde, herhangi bir cinsiyetçi söyleme başvurmadan ifade etmeye yetecek kadar zengin bir dil. Ancak ne yazık ki, zihinlerimize kazınan kalıplar nedeniyle cinsiyetçi söylemlere bulaşmadan konuşmayı pek başaramıyoruz. Bu nedenle, 'nasıl konuşursak öyle düşünürüz' inancıyla mesleklerin, eylemlerin cinsiyetinin olmadığına dikkatleri çekmek istiyoruz. Proje nezdinde kadın-erkek herkesi el ele verip birlikte mücadele etmeye davet ediyorum, çünkü birlikte çok daha güçlüyüz" dedi.

Borsa binasına asılan afişlerin yanı sıra sosyal medya üzerinden de duyurulacak kampanya kapsamında 'Toplumsal cinsiyet ve şiddet kavramlarının tanımı ve şiddet türleri' konusunda eğitimler düzenlenecek, bilgilendirici broşürler hazırlanıp dağıtılacak.


PROJENİN HEDEFLERİ


İzmir Ticaret Borsası, bu proje aracılığıyla aile içi şiddetin ve toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin neden olduğu olumsuz etkileri ortadan kaldırarak öncelikle yakın çevre, sonrasında da ulaşabildiği tüm kesimler nezdinde konunun hassasiyetine ve ülke geleceği üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekmeyi hedefliyor. Bu kampanyayla bir iyilik çemberi yaratılması amaçlanırken, merkezden yerele, üyelerden tarladaki bireye kadar her kesimin bu soruna karşı daha duyarlı olması için çalışmalar yürütülüyor. DHA