Haber/ Murat ERVİN

Mazotun litresi 25, benzinin litresi ise 22 lirayı geçerken akaryakıt istasyonu sahipleri ise iflas etme noktasına geldi. Geçtiğimiz yıl benzinin litre fiyatı 7 lirayken elde ettikleri kar marjının, akaryakıt fiyatı artmasına karşın sabit kaldığını ve değerini yitirdiğini vurgulayan sektör temsilcileri, her bir akaryakıt istasyonunu aylık ortalama 60 bin lira civarında zarar ettiğini açıkladı. PÜİS Ege Bölge Başkanı Mert Aslan'ın ülke genelinde her biri 1 milyon dolar civarında yatırım değerine sahip 4 bin akaryakıt istasyonunun bir kaç ay içinde kapanacağını, toplam 4 milyar dolarlık bir yatırımın heba olup on binlerce çalışanın işsiz kalacağını belirttiği haberin gazetemizde yayımlanmasının ardından CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel harekete geçti.

'ÇALIŞMANIZ VAR MI?'

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'in yanıtlaması için TBMM Başkanlığı'na 4 maddelik soru önergesi veren Sertel, bakanlığın bu konuda harekete geçip geçmeyeceğini ve eylem planını sordu. Verdiği önergede son 1 yılda açılan ve kapanan akaryakıt istasyon sayısının ne olduğunu da Bakan Dönmez'e soran Sertel, “Sektör temsilcileri akaryakıt istasyonlarının ayda 40 ila 60 bin lira arasında zarar ettiğini belirtiyor. Ülke çapında bir kaç ay içinde 4 bine yakın akaryakıt istasyonunu kapanacağı ve bunun 4 milyar liraya yakın bir ekonomik zarara neden olacağı ifade ediliyor. Bakanlığınızın akaryakıt istasyonlarını kapanmaktan kurtarmak adına bir çalışması var mıdır; varsa nedir?” ifadelerini kullandı. Geçtiğimiz yıl akaryakıt istasyonlarının yüzde 15'lerde seyreden kar marjının bugün yüzde 5'lere indiğinin doğru olup olmadığını da soran Sertel, kar marjlarının yeniden ayarlanmasına ve nakliye farklarının ödenmesine yönelik bir çalışma yapılıp yapılmadığının da açıklanmasını istedi.

NE DEMİŞTİ?

9 Eylül Gazetesi'ne konuşan PÜİS Ege Bölge Başkanı Mert Aslan zor günler yaşadıklarını belirterek, “Bir akaryakıt istasyonunu pompaları, depoları, büroları gibi her şeyiyle çalışır hale getirmenin maliyeti 1 milyon dolar. Eğer 3-4 ay içinde 4 bin istasyon kapanırsa toplam 4 milyar dolarlık (yaklaşık 57 milyar TL) bir ekonomik değer yitirilmiş olacak. Önceki aylarda akaryakıt istasyonlarına gelen 10-12 bin liralık elektrik faturası şimdilerde 30 bin liraya kadar yükseldi. Masraflarını kısmak için işçi çıkarmaya başlandı. İşletme maliyetleri, kredi kartı komisyonu, nakliye, personel gibi giderler de akaryakıt istasyonunun yüzde 5'e düşen kar marjından karşılanıyor. Bu nedenle günde 10 bin litre akaryakıt satan bir işletme ayda yaklaşık 60 bin lira zarar ediyor” ifadelerini kullanmıştı.

2 TEMEL TALEP

Yaşanan sorunlarla ilgili devlet yetkilileriyle görüştüklerini ve sonuç alacaklarına inandıklarını belirten Mert Aslan şunları şöyle konuşmuştu: “Bizim 2 talebimiz var. Bunlardan biri belli bir yüzde üzerinden kar marjı sağlanması; diğeri ise nakliye farkından kaynaklı zararlarımız çözüme kavuşması. Biliyoruz ki, devlet yetkilileri sorunlarımızın farkında ve bunun çözümü için ciddi şekilde çaba harcıyor. Umarız en kısa sürede de sektörümüze müjde gelir.”