İşkur Genel Müdürü Cafer Uzunkaya, 2018 yılı teşviklerinden en fazla faydalanacak illerin başında İzmir’in geldiğini açıkladı. Uzunkaya; imalat, sanayi, bilişim gibi sektörlere ilgiyi arttırmak için işbaşı eğitim programlarını cazip hale getirdiklerini söyledi.

İl İstihdam Mesleki ve Eğitim Kurulu,2018 yılı 1.Olağan Toplantısı İzmir Valiliği binası Mavi Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi. Türkiye İş Kurumu (İşkur) Genel Müdürü Cafer Uzunkaya, 2018 yılın teşvik programlarına dair iş dünyasını bilgilendirdi. Toplantı öncesi gazetecilere açıklamalarda bulunan Cafer Uzunkaya, dünyadaki tüm toplumların büyük bir işsizlik ve istihdam sorunu ile karşı karşıya olduğunu belirtti. Türkiye’nin tüm bu sıkıntılı süreçlere rağmen 2017 yılını tarihinin en başarılı istihdam oranlarını gerçekleştirdiğini savunan Uzunkaya; “Geçen yıl 1,5 milyonun üzerinde istihdamı tüm Türkiye olarak gerçekleştirdik. Türkiye İş Kurumu 72 yıllık tarihinde ilk defa, 1 milyon 57 bin 249 istihdam gerçekleştirdi. Bunun anlamı şudur. Bir önceki yıla göre biz istihdam oranımızı İşkur olarak yüzde 34. Kadınlarla ilgili istihdam oranımızı yüzde 44 ve gençlerle ilgili istihdam oranımızı da yüzde 63 oranında arttırdık” dedi. Bu başarıyı yakalamalarında işveren ve paydaşların büyük katkısı olduğunu vurgulayan Cafer Uzunkaya, 508 bin 810 kişinin de gerek girişimcilik gerek meslek edindirme ve il başı eğitim programlarından istifade ettirdiklerini açıkladı.

İŞ SONU DEĞİL İŞÇİ SORUNU


Türkiye’de iş sorunundan ziyade, işçi sorunu yani çalışan sorunu olduğunu belirten Cafer Uzunkaya; “Bugün İzmir’de binlerce işverenimiz ihtiyaç duyduğu elemanı bizden temin etsin diye İşkur’dan eleman talebinde bulunuyor. Binlerce işçimizi temin edemediğimizden dolayı, işverenimiz de bu kadar büyük yatırımlarla açtıkları işyerlerinde düşük ve eksik kapasite ile çalışmak zorunda kalıyor. İş gücü piyasası konusunda bir nitelik sorunu var. Ama nitelik gerektirmeyen meslekler ile ilgili de insanların iş beğenmeme durumu var. Ayrıca kamuda çalışmanın bu kadar cazip gösterilmesi durumu var. İş gücü piyasasında 29 milyon insan çalışıyor ama kamuda bu rakam sınırlı. Oysa ki bu ülkenin üretmesi, bu ülkenin yeni ufuklara açılması lazım. İhracatını gerçekleştirmesi lazım. İzmir gibi ilimiz sanayide ve hizmetler sektöründe önünü açacak ve yeni ufuklara gidecekse özel sektörü cazip hale getirmemiz lazım” dedi. İşverenin İşkur’dan milyonlarca eleman istediğini söyleyen İşkur Genel Müdürü Cafer Uzunkaya, bu talepleri zaman zaman karşılayamadıklarını ifade etti. Kendilerinden sadece vasıfsız eleman değil bir de nitelikli eleman istendiğini kaydeden Uzunkaya, şunları dile getirdi: “Bunu da gerçekleştirmemiz lazım. Bunu yaparken özellikle eğitim programlarımız çok önemli.”

[caption id="attachment_97530" align="alignnone" width="656"]iskur İl İstihdam Mesleki ve Eğitim Kurulu,2018 yılı 1.Olağan Toplantısı İzmir Valiliği binası Mavi Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi.[/caption]

EN FAZLA İZMİR FAYDALANACAK


2018 yılı teşviklerinden en fazla faydalanacak illerden biri olarak İzmir’i işaret eden İşkur Genel Müdürü Cafer Uzunkaya; “Bu yıl teşvikleri çeşitli hale getirdik. İhtiyaçları ön plana çıkarıp, bir takım ihtiyaç duyulan sektörlere daha fazla ilgiyi arttırmak için programlar hazırladık. Teşvikleri, 883 liradan, 2 bin 151 liraya kadar çıkardık. Türkiye’de sanayi sektörü, bilişim, imalat sektörüne yönelmeyi temin edebilecek teşviklerimizi hazırladık. Diğer teşviklerimizden istifade süresi bir yıl ile sınırlı iken, bu teşvikler 2020 yılına kadar sürecek. Bir personelin faydalanması halinde1 yıl, kadınlar, engelliler ve gençlerle ilgili de bunun süresini 1,5 yıla çıkardık. Ve yine esnaflar açısından ciddi bir pozitif ayrım yaparak özellikle 1 ile 3 kişi çalıştıran yerlerle ilgili sanayi sektöründe alacakları her bir elemanla ilgili olarak bir ay maaşını işveren diğer ay ise İşkur verecek. İmalat, sanayi, bilişim gibi sektörlere ilgiyi arttırmak için yaptığımız çalışmalardan biri de bu sektörlerde işbaşı eğitim programlarını cazip hale getirmek oldu. 3 aylık eğitim programı vardı, bunu 6 aya çıkardık. Ücretlerini günlük olarak 54 liradan 61 liraya çıkardık. Ve neticede bu alanlara yönelişi temin etmiş olacağız” dedi.