Haber / Murat ERVİN

Geçtiğimiz gün mesai bitiminde asgari ücretiyle 155 dolar alabilen işçi, eve gidip TV'de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamasını izledikten sonra maaşı 235 dolara yükseldi. Böylece asgari ücretli 4 saatte 80 dolar (960 TL) kazanmış oldu. Yaşanan düşüşün sürmesi halinde fiyatlardaki azalmanın bile yaklaşık 1 ay bulabileceğini söyleyen çiftçi, işçi ve sanayi sektörü temsilcileri fiyat belirlemek için tedarikçilerin izlemeye geçtiğini vurguladı. 

'İNDİRİM OLMAZ'

Mahmut Eskiyörük (Tire Süt Kooperatifi Başkanı): Dolardaki artış süt fiyatlarında indirime neden olmayaktır ama  artışın da önüne geçildi. Söz konusu indirim henüz hayvan yem fiyatlarına ve girdilere yansımadı. Üretici 1 litre süt karşılığında en az 1.3 kilogram yem alabilmesi gerekirken zamlar sonucunda ancak 800 gram alabiliyor. Dövizdeki düşüş oranı hayvan yemlerine yansıtılırsa kilogramı 5.6 TL yükselen yem fiyatının 3.6 TL’ye olmasını bekliyoruz. Ama döviz nasıl kendiliğinden düşmediyse, benzer müdahale yeme de yapılmalıdır. Eğer seyirci kalınırsa kendi üretimimizi kaybedip ithalata mahkum kalırız.

'İZLEYİP GÖRECEĞİZ'

Salih Esen (EBSO Meclis Başkanı): Piyasalarda öngörülebilirliğin sağlanması ticaret ve sanayi için çok önemli. Bu tedbirlerin alınmaya başlanacağını ve bu konuda adımların atıldığını görmek elbette bizleri mutlu ediyor. Ancak yapılan bu çalışmaların mutlaka piyasalara istikrar olarak dönmesi gerekir ki istenen sonuç elde edilebilsin. Onu da önümüzdeki süreçte ilave olarak atılacak adımları gördükten sonra, piyasaya istikrar olarak dönüp dönmeyeceği konusunda daha net bir şeyler söylemek mümkün olabilecek.

'HENÜZ YANSIMADI'

Adnan Çobanoğlu (Çiftçi-Sen Genel Sekreteri): Dolardaki düşüşün henüz çiftçinin girdi maliyetlerine bir yansıması olmadı. Çünkü önümüzdeki günlerde ne olacağı tahmin edemeyen tedarikçi kurdaki istikrarın sürüp sürmeyeceğini görmek istiyor. Açıkçası 2-3 hafta daha çiftçilerin maliyetlerinde bir düşüş beklemek mümkün değil. Düşüş olmayınca da pazarlarda bir fiyat indirimi için şimdiden bahsedemeyiz. Bu düşüşün inandırıcı olması için istikrarlı bir şekilde seviyesini koruması lazım.   

'FİYATLAR DA İNSİN'

Hayrettin Çakmak (Türk İş 3. Bölge Temsilcisi): Dövizdeki bu düşüş en azından enflasyonu tetiklemeyecek bu nedenle işçiler açısından olumlu. Dövizdeki artışlar anında tüketim maddelerine yansırken bu düşüşün de benzer şekilde en kısa sürede fiyatlara yansımasını istiyoruz. Dövizdeki bu seviyenin korunması çok önemli. Düşüş, enerji fiyatlarını ve dolayısıyla da tüm ürünlerin maliyetlerini aşağıya çekecektir. Dövizle birlikte enflasyonun da düşmesiyle hem ülke ekonomisi hem de işçilerimiz bir nebze de olsa rahat edeceğine inanıyorum.

3 AYDAN 1 YILA

Hazine ve Maliye Bakanlığı dövize endeksli TL mevduat ile ilgili yeni düzenlemenin ayrıntılarını açıkladı. ‘Kur korumalı TL vadeli mevduat’ adı verilen yeni üründe mevduat hesaplarının 3, 6, 9 ve 12 ay vadeler ile açılabileceği, minimum faiz oranının Merkez Bankası (TCMB) Politika Faiz Oranı olarak uygulanacağı belirtildi. Vadeden önce hesaptan para çekilmesi durumunda hesabın vadesiz hesaba dönüşeceği, faiz hakkının ortadan kalkacağı, hesabın açıldığı tarihteki TCMB kuru ile hesabın kapatıldığı tarihteki TCMB kurundan düşük olan üzerinden hesap bakiyesinin güncelleneceği kaydedildi. Kur farkı hesaplamaları için Merkez Bankası'nın her gün saat 11:00’deki USD döviz alış kuru yayınlanacak. Vadeden önce hesaptan para çekilmesi durumunda hesap vadesiz hesaba dönüşecek, faiz hakkı ortadan kalkacak.