Türkiye ekonomisinde yılın ikinci çeyreğindeki yüzde 5.2'lik büyüme, iş dünyasını memnun etti.

İzmir'deki iş dünyası temsilcileri, Türkiye ekonomisinin 2018 yılı ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre reel olarak yüzde 5.2 oranında büyüme kaydetmesini değerlendirdi. Bugün Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan büyüme verilerine ilişkin değerlendirme yapan İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, Türkiye ekonomisinin zorlu bir süreçten geçtiğini söyleyerek, "Buna rağmen elde edilen büyüme rakamını memnuniyetle karşılıyoruz. Büyüme rakamı beklentilerimiz dahilinde. Yüzde 5.2’lik büyüme oranı ülkemizin potansiyelini ortaya koyuyor" diye konuştu. Büyüme performansının yabancı yatırımcılara enflasyon ve faizdeki artışa rağmen, ülke ekonomisinin istikrarının devam ettiği mesajını verdiğini dile getiren Özgener, şunları söyledi:

"2018 yılı ilk iki çeyrekteki büyüme rakamlarının yılın geri kalanında da devam etmesini temenni ediyoruz. Türkiye ekonomisinin dinamizmi sayesinde bunu başarabileceğimize inanıyorum. Bizler birlik ve beraberlik altında İzmir iş dünyası olarak daha fazla üretmeye, ihraç etmeye ve en önemlisi daha kaliteli ve daha teknolojik ürünleri en hızlı bir şekilde üretmek ve ihraç etmek için çalışmaya devam edeceğiz."

TARIMDA DARALMA


İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, 2017'de küresel çapta gerçekleşen senkronize büyüme ve iç piyasada uygulanan destekleyici politikalarla güçlü bir performans sergileyen ve yılın tamamında 7.4'lük bir büyüme yakalayan Türkiye ekonomisinin, 2018 yılının ilk iki çeyreğinde de bu ivmeyi sürdürdüğünü dile getirdi. İlk çeyrekteki yüzde 7.3'lük büyüme oranından sonra, yüzde 5.2 olarak açıklanan ikinci çeyrek büyümesinin de son derece olumlu olduğunu belirten Kestelli, "Özellikle ülkemizin içinden geçtiği ekonomik süreç ve döviz kurlarındaki oynaklık göz önüne alınırsa, Türkiye'nin bu sıkıntıları artan sanayi üretimi ve ihracat yoluyla yumuşattığını söyleyebiliriz. İlk çeyrekte yüzde 8.8 büyüyen sanayi sektörü, ikinci çeyrekte de yüzde 4.3'lük bir büyüme sergiledi. Mal ve hizmet ihracatımız ikinci çeyrekte bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 4.5; ithalatımız ise yüzde 0.3 arttı. Burada da ihracat artarken ithalatın düşüyor olması son derece olumlu bir veri. Buna rağmen tarım sektörünün toplam katma değerinde yüzde 1.5 oranında daralma meydana geldi. Bu daralma bizleri üzmüş olsa da Bakanlığımızın tarımdaki daralmayı tersine çevirmek, diğer sektörlerde yaşanan gelişime paralel bir büyüme rakamına ulaşmak için gerekli çalışmaları yürüterek en kısa sürede durumu lehimize çevireceğine güvenimiz tam" diye konuştu. Yılın üçüncü çeyreğinde kendilerini neler beklediğine dair görüşlerini paylaşan Başkan Kestelli, yılın ilk yarısına göre daha zorlu bir süreç yaşanacağını dile getirerek şunları ifade etti:

"Üçüncü ve dördüncü çeyreklerin yılın ilk yarısına göre daha zorlu geçeceğini düşünüyorum. ABD Başkanı Trump'ın sebep olduğu ekonomik ve finansal savaştan kaynaklanan kur dalgalanması önümüzdeki süreçte piyasaları daha fazla zorlayacaktır. Bu bölümde büyüme rakamları düşüş sergilese de yılın geneli için yüzde 4'lük bir büyüme bekleyebiliriz. Ama zor şartlar altında reaksiyon gösterebileceğini geçmişte de kanıtlayan Türk ekonomisinin dinamik yapısı bu beklenti çıtasını yukarı çekerse de hiç kimse şaşırmasın."

İHRACATÇILARDAN BÜYÜMEYE KATKI


Türkiye ekonomisinin yılın ikinci çeyreğindeki yüzde 5.2'lik büyüme rakamını, mevcut konjonktürde sevindirici olarak nitelendiren Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, büyüme rakamlarının iş dünyasının beklentileri doğrultusunda olduğunu, temennilerinin Türk ekonomisinin bundan sonraki çeyreklerde de bu performansını koruması olduğunu kaydetti. Türkiye'nin 2017 yılının tamamında yüzde 7.4'lük büyüme rakamına ulaştığını, 2018 yılının ilk çeyreğinde de yüzde 7.4 büyüdüğünü hatırlatan Eskinazi, "Türk ekonomisi kritik bir dönemden geçiyor. Böylesi süreçte Türk ekonomisinin yüzde 5.2'lik büyümesi yabancı yatırımcıya yatırım için güven vermesi bakımından kayda değer. Bu büyüme çizgisinin 2018 yılının üçüncü ve dördüncü çeyreğinde de devamını diliyoruz. Türk ihracatçısı büyüme rakamlarına katkı sağlamak için ihracatını yılın kalan bölümünde arttırmaya devam edecek" diye konuştu.