Haber/ Murat ERVİN 

Geçtiğimiz yıl 30 Ekim'de yaşanan ve 118 kişinin hayatını kaybettiği 6.9 şiddetindeki depremin ardından 'Birlikten İzmir Doğar Kampanyası' adlı kampanyayı başlatan İzmir Ticaret Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası, İzmir Ticaret Borsası ve Ege İhracatçı Birlikleri bugüne kadar 53 milyon TL yardım topladı. İzmir Ticaret Odası (İZTO) Başkanı Mahmut Özgener geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, “Ailesinde vefat olan depremzedelere konut, sosyal ve eğitim alanlarının yapımı ile gerekli olabilecek diğer ihtiyaçların karşılanması amacıyla başlattığımız kampanyada toplanan 53 milyon TL ile konut ve sosyal donatılar yapacağız. Önümüzdeki ay bu konutların temelini atıp en kısa zamanda teslim edeceğiz” ifadelerini kullanmıştı.

SÜRECİ İZTO YÜRÜTECEK

Başkan Özgener'in açıklamasının ardından İZTO, deprem konutları için ihaleye çıktı. Oda'nın internet sitesinde yayımlanan ihale şartnamesine göre Bayraklı'daki 16 bin 37 metrekarelik rezerv yapı alanında 0.80 emsal ve 5 katlı en az 115 konut yapılacak. İhale sözleşmesinde konutların İzmir Ticaret Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası, İzmir Ticaret Borsası ve Ege İhracatçı Birlikleri tarafından yaptırılacağı ve tüm ödemelerin bu 4 kurumun açmış olduğu İzmir Valiliği’ndeki 'Birlikten İzmir Doğar Kampanyası' bağış hesaplarından yapılacağı vurgulandı. Her 4 kurumun da İş Sahibi olarak belirtildiği sözleşmede, işin sekretaryasının ise İzmir Ticaret Odası'nca yürütüleceğine dikkat çekildi.

ÇİZİMDEN TAPUYA KADAR

Projelerin mimari çizimlerinden hak sahipleri adına tapuların çıkarılmasına kadar her detayın belirtildiği telif mektubunda yükleniciler için şu maddeler sıralandı: En az 115 adet konutun yer alacağı vaziyet planını oluşturmak, betonarme ve statik projelerini hazırlamak, tesisat, havalandırma, yangın, sığınak, doğalgaz, akustik projeleriyle iç ve dış mekan görsellerini hazırlamak, enerji kimlik belgesi almak, kanal - temiz su, elektrik, trafo, aydınlatma gibi alt yapı sistemleriyle çevre, park, otopark, peyzaj ve sosyal donatı alanlarını projelendirmek, ruhsat süreçleri ile yapı denetim kontrol süreçlerini takip etmek, resmi kurumlardan gereken her türlü izni almak ve konutların aboneliklerini yapmak, her bir konut için tapu çıkartmak.

1 YILDA BİTECEK

İşin tekniği ve mevzuata göre yapılması gereken başkaca hizmetlerin olması gerektiği hallerde ise bunların da bu iş kapsamında yapılması fakat ilave bedel talep edilmemesi istendi. İhaleye katılmak isteyenlerin 1 Kasım pazartesi günü saat 17:00'ye kadar teklif ve ön yeterlilik belgelerini kapalı zarfta İZTO'ya iletmeleri istendi. İhale sürecinin tamamlanarak kazanan firmayla sözleşmenin imzalanmasının ardından 1 yıl içinde konutların hak sahiplerine teslim edilmesi planlanıyor.

CUMHURBAŞKANI ONAYLADI

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, depremzede konutları için Bayraklı’da inşaatı hala devam eden Kent Hastanesi’nin yanındaki alanı deprem konutları rezerv alanı olarak belirledi. Geçtiğimiz aylarda rezerv alanının 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planları Cumhurbaşkanlığı tarafından onaylanıp askıya çıkarılmıştı.