Haber / Murat ERVİN

Geçtiğimiz aylarda Çin'den getirilen beyaz eşya ve elektronik ürünlerin Çinli firmalar tarafından Türk gümrüğüne takılmaması için değerinin düşük gösterildiği açıklayan İzmir Ticaret Odası (İZTO) Meclis Üyesi ve İzmir Beyaz Eşya Satıcıları Derneği (İZBEYDER) Başkanı Metin Aztekin şimdi de yurtiçinde internet üzerinden satış yapan firmaları hedefine aldı. Yapılan haberlerin üzerine Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle Çin ürünlerine yüzde 30'luk ek vergi getirildiğini hatırlatan Aztekin, “Bu sayede devletimiz hem haksız rekabeti önlemiş hem de kasasına girmesi gereken vergiyi tahsile başlamış oldu” dedi.

'BAKAN İLE GÖRÜŞÜLECEK'

Ülke içinde faaliyet gösteren ve geniş ürün yelpazesine sahip internet alışveriş sitelerinin de beyaz eşya mağazalarına zarar verdiğini aktaran Aztekin, bu konuyla ilgili 5 maddelik önerge hazırladıklarını ayrıca Ticaret Bakanlığı ile de konuyu görüşeceklerini vurguladı. Söz konusu internet satış sitelerinin firmalarla anlaşarak çok sayıdaki ürünü çok daha ucuza temin edip sattığını belirten Aztekin, “Bu tür sitelere KDV haricinde yüzde 12 ila 15 oranında değişen ekstra vergi konulmalı  İZTO Ev Aletleri Meslek Komitesi üyeleriyle biraraya gelerek karşılaştığımız bu haksız rekabet ortamına karşı 5 maddelik önergemizi İZTO Yönetim Kurulu Başkanlığı'na sunduk” diye konuştu.

'DEVLET, GELİR KAYBEDİYOR'

Online ticaret vergisi de denilebilecek bu yeni verginin üyeler tarafından da kabul gördüğünün altını çizen Aztekin, “Beyaz eşya satıcıları her geçen gün ağırlaşan ekonomik şartlar içerisinde firmalarını yaşatma mücadelesi veriyor. Esnafımızı en fazla etkileyen ve satışlarını düşüren düzensiz, özensiz ve kuralsız yapılan internet satışları. Bu ortamda yapılan satışların bir çoğunda rekabet kuralları çiğnenmekte. Devletimiz bu satışlardan çok ciddi gelir kaybı yaşıyor” ifadelerini kullandı. Bu ortamda hem ekonomiye katkı sağlayan firmaların hem tüketiciler hem de devletin zarar gördüğünün altını çizen Aztekin internet üzerinden yapılan satışlara acilen kural ve yaptırımlar getirilmesi gerektiğini kaydederek, sundukları önerilerle milyonlarca esnafın içinde bulunduğu zor durumdan kurtulup nefes alabileceğini söyledi. Aztekin, İzmir Ticaret Odası'nın söz konusu önergeyi Ticaret Bakanlığı, Sanayi Bakanlığı ve Rekabet Kurumu'na da yollamasının beklendiğini açıkladı.

VERGİ, TAKSİT, SÜRE

1- İnternet üzerinden satış yapacak firmalar, bağlı bulundukları ticaret odalarından, vergi dairelerinden, üretici ve distribitör firmalardan yetki belgesi almalı.
2- İnternet üzerinden yapılan satışlarda taksit sınırlandırılması mutlaka olmalı.
3- İnternet satışları haksız rekabet oluşturmakta. Bu firmalar yüksek miktarda ürün tedariği yaptıklarından dolayı daha ucuz ürün elde etmekte. Ayrıca bu satışlar hiç bir kurala bağlı olmadığından ürünler arasında çok fazla fiyat farkı olmakta. Rekabet Kurumu mutlaka bu işe bir standart getirmeli.
4- Devletimizin bu satışlarda uygulanan KDV miktarını mutlaka yüzde 12 ila 15 arası artırması ve gelir elde etmesi şart. Ancak bu şekilde piyasada denge sağlanabilir.
5- İnternet üzerinden yapılan satışlarda tam bir güven ortamı yok. Tüketiciler muhtelif şekillerde aldatılmakta.
6- Tüketicilerin 14 gün olan cayma hakkı 45 güne çıkarılmalı.