HABER/  Gökçe ADAR

Çiçekçi esnafı, internet üzerinden çiçek satışı yapan sitelerin, işlerini olumsuz etkilediğini söyledi. Esnaf, “İnternetten çiçek satışı kazancımıza darbe üzerine darbe vurdu” dedi

İnternet üzerinden satış yapan çiçek siteleri, çiçekçi esnafının satışlarını olumsuz etkiledi. İşlerinin her geçen gün azaldığını ifade eden İzmir'deki çiçekçi esnafı, “Ciddi anlamda zarara uğradığımız bir dönem içerisindeyiz” dedi. Uzun yıllardan beri geçimi çiçekçilik ile sağlayan Mehmet Emin Kahraman, “İnternette satışın yaygınlaşması bizim satışlarımızı etkilemiş durumda. Her gün, sabah 07.00'da tezgaha geliyorum. Öğlenden sonra anca siftah yapabiliyorum. 15 yıldan beri bu işi yapıyorum ama sektör en durgun anını son 2-3 yıldan beri yaşıyor. Kazancımızda, yüzde 60-70 azalma var” diye konuştu.

Büyük firmalar işleri aldı

Diğer çiçekçi esnaflarında kendisi gibi ekonomik durgunluk yaşadığını belirten esnaf Kahraman, “Çok sayıda dükkan kapatan arkadaşlarımız oldu. Çiçekçi arkadaşlarımız artık iş yapamıyor. Bir bir dükkanlarını kapatıyorlar ya da internetten satış yapan çiçekçi sitelerine teslim oluyorlar. Çünkü büyük firmalar bu işi de ellerine aldı” dedi. Alsancak'ta 22 yıldan beri çiçekçilik yapan Nilgün Çelik ise şöyle konuştu: “Bu meslekten kazandığımız para ile ev aldık, çocuklarımızı okuttuk, kızımızı evlendirdik. Şimdi o zamanları mumla arar hale geldik. İnsanlar artık her şeyin kolayına kaçıyor. Bir telefon ile isteklerini ayağına getiriyor. Biz de düzenli müşterilerimiz sayesinde ayakta kalabiliyoruz.”

Kredi kartı kullanılıyor

Son bir buçuk aydır, kendisininde kredi kartı ile çiçek sattığını söyleyen Çelik, “22 yıldır bu işi yapıyorum. Hep nakit para ile çiçek sattım. Ancak müşteri 5 liraya gül alıyor. 5 lira için kredi kartı soruyor. Biz de son bir buçuk aydır, kredi kartı ile satış yapmaya başladık. Müşteriyi kaçırmaktansa kredi kartına çekelim diyoruz” dedi. İnternette satılan çiçeklerin özensiz olduğunu ifade eden Çelik, “Vatandaş, esnaftan çiçek almalı. Bakmalı, dokunmalı, koklamaları, çiçekleri seçmeli. İnternet sitesinden alınan çiçeklerin nasıl olduğunu kim görüyor? Biz internetten satışı desteklemiyoruz. Vatandaş, esnafa destek olmalı” diye konuştu.

39.3 milyon kişi tercih ediyor

Bilişim Sanayicileri Derneği’nin Dijital Türkiye 2019 raporuna göre, Türkiye nüfusunun yüzde 48’i yani 39.3 milyon kişi, e-ticareti tercih ediyor. TÜİK 2018 Hanehalkı Bilişim Teknolojileri (BT) Kullanım Araştırması'na göre ise internet üzerinden kişisel kullanım amacıyla mal ve hizmet şiparişi veren ya da satın alan 16-74 yaş grubundaki bireylerin oranı, 2018 yılı Mart aylarını kapsayan on iki aylık dönemde yüzde 29.3 oldu.