Yılın 12 ayı yapılan indirim kampanyalarına karşı vatandaşları uyaran Tüketiciyi Koruma Derneği İzmir Şubesi Yönetim Kurulu, “Tüketici malın eski ve yeni fiyatını aynı etikette görmeli” dedi.

Haber / Mustafa OĞUZ
Tüketiciyi Koruma Derneği (TükoDer) İzmir Şubesi Yönetim Kurulu, yılın 12 ayı yapılan ve inandırıcı olmayan indirim kampanyalarıyla ilgili uzun süren titiz bir çalışma yaptı. Çalışmanın sonucunda dernek yönetimi tüketicileri uyararak, sezonda 100 TL’ye satılan bir ürünün 30 TL’ye kadar düşmesinin düşündürücü olduğunu vurguladı; bir yıl boyu indirim yazan mağazaların tüketicileri aldattığını aktardı. Sürekli indirim sloganının kullanılabilmesi için mağazaların ya da perakende işletmelerin hepsinin seri sonu, ihraç fazlası, kusurlu ve benzeri malları satıyor olmaları gerektiğini vurgulayan TükoDer İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emin Tamer Gören, “Yani, sürekli indirim sloganını AVM’lerin kullanabilmesi için bünyesindeki perakende işletmelerin hepsinin seri sonu, sezon sonu, ihraç fazlası, kusurlu ve benzeri malları satıyor olması gerekir. Satışa sunulan malın en az yüzde 70’inin seri sonu, sezon sonu, ihraç fazlası, kusurlu ve benzeri mal olması gerekir” bilgisini verdi.

MAKUL FİYATTAN SATILSIN

“Sezonda 100 TL’ye satılan bir ürün 30 TL’ye kadar düşebiliyorsa neden sezon boyunca daha makul fiyatlardan satılmıyor” sorusunun da akıllara geldiğini kaydeden Gören, “Şimdi tüketiciler, acaba indirimler gerçek mi, indirimden önce fiyatlar artırılıyor mu gibi soruları kendilerine sormaktalar. Üreticilere sorarsan maliyetlerin yüksek olduğu, öngörülemeyen piyasa koşullarında rekabet gücünü koruyabilmek için sezonda ürünlerin yüksek kar marjı ile satışa sunulduğunu, indirimlerde ise stok maliyetlerinden kurtulmak gibi amaçlar ile indirimlerin uygulandığını söyleyeceklerdir. Bunu söyleyenlerin 'yeni sezon ürünleri raflarda daha yerini alır almaz neden indirim etiketi konuyor' sorusunu da cevaplamaları gerekir. Yeni sezon ürünlerinde bile, indirimden sonraki fiyatlar zaten kârını da içinde barındıran makul fiyatlar olmaktadır” dedi.

ŞÜPHE İLE YAKLAŞILMALI

İndirim öncesi bindirim konusunu da değerlendiren Emin Tamer Gören, konuyla ilgili şunları dile getirdi: “Bir malın indirimden önce fiyatı artırılıyor mu sorusuna cevap bulmak için, o malın sezondaki satış fiyatını tüketici olarak bilmemiz gerekmektedir. Mağazalar, ne yapmaktalar? Herhangi bir raf, tezgah veya askının üzerine yüzde 50 indirim yazmakta, önceki satış fiyatının üstüne çarpı işareti koyarak, indirimli fiyatı etikete yapıştırmaktadır. Bu da indirimden önce fiyatlara bindirim uygulanmış olduğu şeklinde kanaate neden oluyor. Bu algıyı ortadan kaldırmak ve yasalara uygun ticaret yapıldığını resmi makamlara karşı ispat edebilmek için yüzde 50 indirim yerine, yüzde 50’ye varan şeklinde panolara yer vermektedirler. Öyle ki bazı etiketlerde, indirimden önceki satış fiyatı üzerinde, birkaç kat etiketin yapışık olduğunu gözlemlemekteyiz. Böylesi durumlara şüphe ile yaklaşmak gerekiyor.”

Kanunen de doğru değil

TükoDer İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emin Tamer Gören'in verdiği bilgiye göre Fiyat Etiketi Yönetmeliği; mevsim değişmeleri, mal stoklarının eritilmesi, işletmenin açılması, kapanması, devredilmesi, tasfiyesi, işyeri adresi veya faaliyet konusu değişikliği ve benzeri nedenlerle indirim yapıldığını gösteren bir ibare ile gerçekleştirilen satışın, indirimli satış olarak tanımlanmayacağını belirtiyor. Ayrıca indirimli satışa konu edilen malların indirimli satış fiyatı, indirimden önceki fiyatı ile birlikte, etiketinde aynı büyüklükte gösterilmeli. Bir işletmenin, açılması, devredilmesi, işyeri adresi veya faaliyet konusu değişikliği nedeniyle yapacağı indirimli satışların süresi üç ayı, Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre tasfiye durumunda ise altı ayı geçemiyor. Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’da Sürekli İndirimli Satış; seri sonu, sezon sonu, ihraç fazlası, kusurlu ve benzeri malların, perakende işletmelerce, indirimli fiyattan veya malların fabrika çıkış fiyatı üzerinden yıl boyunca satılması şeklinde tanımlanıyor.