Birçok sebep insanların ülkelerinden ayrılmalarına neden oluyor. Dünyaya birikmiş sermeyenin yer değiştirmesi üzerinden baktığımızda göç hareketinin en fazla göründüğü ülkelerden biri de Türkiye. Güney Afrika merkezli New World Wealth’in yayınladığı “Milyoner Göçü 2018” raporuna göre geçtiğimiz yıl 95 bin milyoner yaşadığı ülkeyi terk etti. Geçen yıl 5’inci sırada yer alan Türkiye, 2017'de 3’üncü ülke konumuna yükseldi. Nüfusa ve milyoner sayısına göre ise en fazla göçü veren ülke Türkiye oldu. İki yılda toplam 12 bin Türk milyoner ülkesini terk etti.



Geçtiğimiz yıl 95 bin milyoner ülkesini terk etti. 2017'de bu rakam 82 bin, 2016’da ise 64 bindi. Güney Afrika merkezli araştırma şirketi New World Wealth'in ilk kez 2015 yılında yayınlanan bu raporuna hem Türkiye hem de dünyanın diğer ülkelerine yönelik sonuçlarına yakından bakalım... Yaşam koşulları, güvenlik, sağlık, temizlik ve eğitim sistemi. Artık bu sadece alt gelir grubunu değil, zenginlerin de göç etmesinin en önemli sebebi.

 

En fazla tercih edilen ülke 10 bin ile Avustralya. Bu ülkeyi 9 binle ABD, 5 binle Kanada ve Birleşik Arap Emirlikleri takip ediyor. Ülkesini terk edenlerin büyük kısmı gelişmekte olan bölgelerde, listenin ilk sırasında Çin var. 2017’de ülkesini terk eden Çinli milyonerlerin sayısı 10 bin. 2’nci sırada yer alan Hindistan’da bu sayı 7 bin. Türkiye geçen yıl olduğu gibi üst sıralarda, 6 bin ile 3’üncü sırada yer alıyor. Türkiye milyoner göçmenler sıralamasında geçen yıl da üst sıralarda yer almıştı. Peki kimler hangi ülkeyi tercih ediyor?

Çinliler: ABD, Kanada ve Avustralya.

Hintliler: ABD, Birleşik Arap Emirlikleri, Avustralya, Kanada.

Türkler: Avrupa Birliği ülkeleri ve Birleşik Arap Emirlikleri.

İngilizler: Avustralya ve ABD

Fransızlar: Kanada, İsviçre ve ABD

Ruslar: ABD, Güney Kıbrıs, Birleşik Krallık, Portekiz ve Karayipler.

Brezilyalılar: Portekiz, ABD ve İspanya

Endonezyalılar: Singapur.