Haber / Murat ERVİN

Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi 2022 yılı ihracat hedefini 18 milyar dolar olarak açıklarken yaşanan elektrik ve doğalgaz sorununun kendilerini de endişelendirdiğini söyledi. Organize sanayi bölgelerindeki her olumsuzluğun üretime ve dolayısıyla ihracata da yansıyacağını belirten Eskinazi, “Eğer siz yurtdışındaki müşterinize taahhüt ettiğiniz tarihte ürünü gönderemezseniz o zaman piyasadan, pazardan koparsınız. Bunun örneklerini geçtiğimiz yol Vietnam ve Çin'de gördük. Mesela Vietnam geçen yıl ayın yarısı çalıştı diğer yarısı çalışamadı. Çin de bir ayda 10 gün çalıştı. Böyle olunca yabancı müşterilerin hepsi o pazarlardan çekildi yeni pazarlar aramaya başladı” dedi.

'HENÜZ DUYMADILAR'

Türkiye'nin ihracat yaptığı ülkelerdeki alıcıların ürkek olduğunun altını çizen Eskinazi, yurtdışındaki müşterilerin şimdilik ihracatçıyı arayıp gelişmeleri sormadığını da vurguladı. Eskinazi, “Yabancı ülkelerdeki müşterilerimiz henüz bu kesintileri duymuş değil. Biz de zaten bu konu duyulmadan, sanki bu süreç yaşanmamış gibi çalışmamızı, iletişimimi devam ettirmek istiyoruz. Ürkek davranan yabancılar, kesintilerin uzaması halinde konuyu yakın takibe alabilir. Bizim de başımıza Çin veya Vietnam örneğindeki gibi bir durum gelirse pazar kaybedebilir ve sıkıntı çekebiliriz. Kesintilerin bir hafta ile sınırlı olacağını düşünerek uzamaması için dua ediyoruz” diye konuştu. Kesintilerin ihracatta şu an için olumsuz bir yansıması olmadığını da sözlerine ekleyen Eskinazi,  ürünlerin tesliminde bir erteleme olmaması için herkesin var gücüyle çalıştığını hatta jeneratör temin edip, enerjiyi 3 kat daha fazla ödemeyi de göze alan firmaların  mallarını teslime yetiştirmeye gayret ettiğinin altını çizdi.

'ENDİŞE ETMEYİN' DİYORUZ

Ege Bölgesi'nde hazır giyim ihracatı 2021’de 3 milyar doları aşarken bu başarıda önemli bir yere sahip olan Buca Ege Organize Sanayi Bölgesi'nde (BEGOS) çalışmaya ara verildi. Yaklaşık 120 işletme ve 7 bin çalışanın olduğu BEGOS'ta 3 günlük kapanma maliyetinin 150 milyon TL'yi bulduğunu tahmin ediliyor. Bölge işletmelerinin mesaileri cumartesi ve pazar gündemine kaydırarak üretim açığını kapatmaya çalıştığını belirten BEGOS Yönetim Kurulu Başkanı Toygar Narbay şöyle konuştu: “Yurtdışı müşterilerden şimdilik ne olumsuz bir geri dönüş ne de sipariş iptali almadık. Yurtdışında konuyla ilgili soru soran müşterilerimize de kesintilerin bir haftalığına, geçici olduğunu ve endişe etmemelerini söylüyoruz. Zaten farklı bir şey söylemek kendi ayağımıza kurşun sıkmak ve onları başka pazarlara yönlendirmek olur. Eğer arıza nedeniyle bir kesinti ve 10 gün içinde çözülecekse sorun yaşamayız fakat bize anlatılandan farklı bir şey söz konusu ise o zaman yeni sorunlar karşımıza çıkabilir.”  

NE OLMUŞTU?

İran, 20 Ocak'ta meydana gelen teknik bir sorun nedeniyle Türkiye'ye 10 gün boyunca doğalgaz veremeyeceğini açıklamıştı. Doğalgazdan elektrik üretimi yapan TEİAŞ, elektrik üretimini azaltacağını bu nedenle ülke genelinde organize sanayi bölgelerine elektrik veremeyeceğini duyurmasının ardından OSB'lerdeki fabrikalarda 3 gün boyunca üretimin durması kararlaştırıldı.