Ege Mobilya Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği, 2021 yılındaki 790 milyon dolarlık ihracatına en büyük katkıyı sağlayan 20 üyesine 23 ödül verdiği İhracatın Yıldızları Ödül Töreni'ni gerçekleştirdi. Ödül töreni öncesi ekonomik güncel gelişmelerle ilgili DEÜ İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaşar Uysal sunum yaptı. Gecede 2018-2022 yılları arasında sektörlere desteği nedeniyle 9 Eylül Gazetesi'ne de ödül verildi. Gazetemiz Genel Yayın Koordinatörü Hakan Dirik ödülünü Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Cahit Doğan Yağcı ve Birlik Başkan Yardımcısı Ali Fuat Gürle'nin elinden aldı.

'BASININ KATKISI BÜYÜK'

Törende konuşan Ege İhracatçı Birlikleri Koordinötür Başkanı Jak Eskinazi, “Bu gece ihracatçılarımızın yanında olup bizlerin faaliyetlerini kamuoyuna aktarma noktasında büyük gayret gösteren basın kuruluşlarımıza da teşekkür ediyoruz. Pandemi sürecinde ticaretin dengeleri sarsılırken yaşanan gelişmeleri dakikası dakikasına takip etmemizde, pozisyon almamızda basın kurumlarımızın ve basın emekçilerimizin katkısı çok büyük oldu” dedi. Eskinazi, gecede ödül alan Ege Mobilya Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği'nin 20 üyesini de tebrik etti.

EGE LİDER

Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Cahit Doğan Yağcı ise, dünyada lojistikte ciddi sıkıntılar olmasına rağmen Türkiye’nin bunu çok iyi bir şekilde değerlendirdiğini vurguladı. Kekik, defne ve adaçayı gibi katma değerli ürünlere sahip olduğumuzu belirten Yağcı, “Türkiye’nin kekik ve defne ihracatının tamamı Ege’den yapılıyor. Aynı zamanda dünyadaki en büyük pay da bizim. Pandemi döneminde böyle katma değeri çok yüksek ürünlere sahip olmanın önemini gördük. Denizli’de Tarım ve Orman Bakanlığı ile de yeni kekik üretim sahaları açıyoruz” diye konuştu.

4 YILDA YÜZDE 30 ARTIŞ

Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği’nin 4 yılda ihracatı yüzde 30 artırdığına dikkat çeken Yağcı, “Dünyada mobilyada en büyük 8’inci ihracatçıyız. Hem tasarım hem de lojistik avantajımızı değerlendirerek ilk 5’e girmek istiyoruz. Tasarım Merkezi kurulması konusunda çalışmalar yapıyoruz. 2017’den 2020’ye kadar olan 4 yıllık dönemde Birliğimizin toplam ihracat artış oranı yüzde 30 olurken bu sayıyı tasarımla daha da artırmayı hedefledik” ifadelerini kullandı.

MOBİLYA OSB KURULUYOR

Türkiye genelinde mobilya ihraç birim fiyatının 2.74 dolar olurken bu oranın Ege’de 3.23 dolara çıktığını belirten Yağcı şunları söyledi: “Torbalı Mobilya OSB'yi de alt yapı çalışmalarının tamamlanmasıyla faaliyete geçireceğiz. Mobilya Organize Sanayi Bölgemiz; sektörümüzün ithalatçılarını gönül rahatlığıyla ağırlayabileceği, showroomlar, eğitim merkezi ve sosyal tesisleri bulunan Türkiye’nin en modern sektör kümelenmesi sanayi alanı olacak.”

Yağcı, Ege Bölgesi’nin mobilyada ortalama ihraç fiyatını 6 dolara çıkarma hedeflerini, firmaların e-ticaret yetkinliklerini artırmak için İZKA destekli Mobint projelerini tamamladıklarını da sözlerine ekledi.