Haber/ Gökçe ADAR

EBSO Meclis Üyesi İş İnsanı Nedim Anbar, Karaburun'da bulunan Karareis Deresi'nde çamurlar biriktiğini ve bu çamurların, kendine ait balık çiftliğindeki balıklara zarar verdiğini söyleyerek, “5-6 Ocak günleri İzmir'de yağan yağmurlar neticesinde çiftliğimizdeki balıklar biraz hasar gördü. Hasarımızın sebebi; sadece yağışlardan dolayı değil. Belediyelerimizin de bu zarara güzel bir katkısı oldu. Karareis Deresi üzerinde içme sularını destekleyecek bir baraj yapılmıştı. 2017 yılının Kasım ayında, baraj içerisinde su tutma işlemleri devam ediyordu. Ancak aşırı yağıştan dolayı, baraj dolmaya başlayınca kapaklarını da açmışlar. Güzel dere mahvolmuş şekilde. Bütün dere çamur içerisinde. O derenin 500 metre karşısında balık çiftliğimiz var. Dereyi mahveden çamur, bütün balıkların solungaçların kapsam alanlarına girerek balıkların çok büyük bir miktarını oksijensizlikten boğarak ölmelerine sebep oldu” dedi.

Bir buçuk milyon dolar zarar

İhracat edilecek balıkların öldüğünü ifade eden Anbar, “4 milyon dolar değerinde, ihracata hazır olan balıklar öldü. Sigortamız var ama o sigortanın da muafiyetleri var. Yüzde 30-35'lik bir kısmı zarardan hediye olarak bize kalıyor. Ciddi bir hasar var. Bu barajın yönetimi Devlet Su İşleri'ne bağlı. Devlet Su İşleri de, Tarım Bakanlığı'na bağlı. Biz de, Tarım Bakanlığı'na bağlı bir işletmeciyiz. Bize haber verilseydi, biz balık kafeslerimizi o bölgeden çekerdik ve bu faciadan kurtulurduk. Şimdi, 1 buçuk milyon dolar zararı nereden kapatacağımı hesaplıyorum. Koordinasyonsuzluğun sonu bu” diye konuştu.

Düşük faizlerle desteklenmeli

Dere içerisinde, iyileştirme çalışmalarının yapılması gerektiğini ifade eden Anbar, ekonominin iyiye gitmediğini söyledi. Sanayicinin uzun vadeli kredilere ihtiyacı olduğunu ifade eden Anbar, “Kanal İstanbul projesi gündemden düşmüyor. Bence bu proje yapılmasındansa, ucuz kredi bulamayan sanayicilere destek olmak gerekiyor. Üretimi arttırıp, ihracatı arttırmak lazım. Bunun da tek çaresi; bol üretim bol satış. En azından sanayici ve üretici, uzun vadeli ancak düşük faizli kredilerle desteklenirse, iş insanlarının sorunları da bir nebze çözülür. Türkiye'yi bir ev olarak düşünelim. Bir aileyiz. Eğer çok üretip çok satarsak fazla da kazanırız. Tek çözümü yurt dışına ihracat yapılması” diye konuştu. Balık üreticilerinin büyük marketlerden para kazandığını söyleyen Anbar, “Su ürünleri üreticilerinin müşterileri büyük marketler. Yüzde 70 marketlere, yüzde 30 civarında ise balık hallerine balık satılıyor. Yüzde 8 olan KDV indirimi de eşitlenmeli. Ayrım yapılmadan yüzde 1'de karar kırılmalı” dedi.