Hazırlayan/ Serdar ÇELENK

Horeca, otel ekipmanları üreten firmalar ve tedarikçileri ile ihtiyaç sahiplerini buluşturması, çeşitli seçenekler sunması ve içlerinden en uygununa ulaşması açısından profesyoneller için çok faydalı bir fuar.

Uluslararası ziyaretçilerin de fuara gelmesi, bu ürünlerin ihracatına katkı sağlaması açısından da çok olumlu. GL Platform’un organizasyonuyla, Dubai, Cezayir, Irak, Kosova, Hindistan, Tunus, İsrail, Filistin’den 60 kişilik otel ekipmanları satın almacısı fuara gelerek ikili iş görüşmeleri gerçekleştiriyor.

Turizmciler de var

Fuar aynı zamanda turizm sektörünün yine en önemli profesyonellerini ağırlıyor. Dünya Kardeş Şehirler Turizm Birliği Genel Sekreteri Hüseyin Baraner, Dünya Turizm Örgütü Başkan Yardımcısı Günter Ihlau, Kanarya Adaları Otelciler birliği başkanının ve uluslararası şeflerin de içinde olduğu Avrupa gastronomi ve turizm sektörünün önde gelen kuruluşlarının temsilcileri de fuarı ziyaret ettiler. 

Turizmci yabancı heyet önce İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer tarafından kabul edildi, ardından da İzmir valisi Erol Ayyıldız’ı ziyaret ettiler. İzmir Büyükşehir Belediyesi turizmcilere “İzmir ve Turizm” konulu bir sunum yaptı. İzmir Vakfı Genel Müdürü Güven Eken tarafından ingilizce ve son derece akıcı olarak yapılan sunumdan etkilenen turizmciler, beğenilerini dile getirdiler.

Çeşitli paneller ve söyleşiler de fuara ve İzmir turizmine katkıda bulunuyor. Gastronomi ve turizmin duayen isimleri turizmdeki gelişen ve değişen trentler üzerine konuşma yaptılar. Şüphesiz her konuşma dinleyenlerin bilgilerine bilgi kattı. Hüseyin Baraner ve yabancı heyette bulunan kişiler de uluslararası deneyimlerini dinleyiciler ile paylaştılar. 

Her şey Dahil tartışması

Gastronomi sektöründe ve Slow Food konusunda panelde moderatörlük yapan Nedim Atilla da sempatik tavırları ve ilginç yaklaşımları ile ilgi topladı. Aynı panelde konuşmacı olan  Gastronomi Duayeni Osman Serim’in “Herşey Dahil” sistemi şirin gösterme çabaları ise tam bir skandal olarak kayıtlara geçti. Daha sonra yaptığımız konuşmada : 

“Özal döneminde Türk turizminin bir çıkışa ihtiyacı vardı. Herşey Dahil sistemi bir kurtuluş oldu. Turizmciler özellikle ailelerin talepleri doğrultusunda bu sistemi büyüttüler ve kitle turizmine dönüştü. Antalya’da turizmin büyümesi Herşey Dahil sistemi sayesinde oldu” diyerek sistemi savundu. Ancak “Herşey Dahil Sistemini ayakta tutmak için rekabetle fiyat düşürme, ucuz turizm, kalitesiz yemek ve servis, köleleştirilen, 18 saat çalıştırılan otel çalışanları gibi konulardaki saptamaları da kabul etmekle birlikte, “Herşey Dahil Sistemi” iyidir. O da olsun, katma değeri yüksek turizmde” şeklinde yaklaşımını sürdürdü.

HORECA Büyüyor

Yıldan yıla büyüyen HORECA fuarlarının artık kabına sığmadığını belirten TÜROFED Başkan Yardımcısı ve ETİK Başkanı Mehmet İşler, bu yıl Fuarİzmir’de ikinci kez düzenlenen fuara gösterilen ilginin bunun kanıtı olduğunu söyledi. HORECA Fuarları’nın konaklama sektörünün ihtiyaç duyduğu tüm bileşenleri bir araya getirmeyi hedeflediğini anlatan İşler, “Turizmin gözde beldelerinin yer aldığı Ege’nin ve İzmir’in böyle bir fuara ihtiyacı olduğu apaçık ortada. Konaklama sektörü, ihtiyaç duyduğu ekipmanı sağlamak için artık Antalya ya da İstanbul’daki fuarlara gitmek zorunda değil. Fuar sektör için daha kolay ulaşılabilir oldu” dedi.