Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Hindistan İş Konseyi Başkanı Elif Neşe Çelik, İzmir Enternasyonal Fuarı'nın iki ülke arasındaki ticaret hacminin artırılması için fırsat olduğunu söyledi.

sinannTicaret Bakanlığı tarafından Çin, Meksika ve Arjantin’le birlikte dış ticaret açısından stratejik ülke olarak belirlenen ve 87. İzmir Enternasyonal Fuarı'nın odak ülkesi olan Hindistan, inşaat, yapı malzemeleri, turizm, tekstil ve bilgi teknolojileri gibi alanlarda fırsatlar sunuyor. Hindistan ile toplam ticaret hacmimiz 2017 verileri ile 7 milyar dolar civarında olduğunu hatırlatan DEİK Türkiye - Hindistan İş Konseyi Başkanı Elif Neşe Çelik, “Karşılıklı ticaretimizin 6.2 milyar doları ithalat, 700 milyon dolar ise ihracat olarak gerçekleşiyor. Elbette, bu hem Hindistan’ın pazar potansiyelini hem de Türkiye’nin ihracat hedeflerini dikkate aldığımızda yeterli düzeyde değil. Bu nedenle de Ticaret Bakanlığımız; Çin, Meksika ve Arjantin’le birlikte Hindistan’ı dış ticaret açısından stratejik ülke olarak belirledi. DEİK/Türkiye-Hindistan İş Konseyi olarak, somut eylem planlarıyla bu önemli iş birliği potansiyelini fırsata dönüştürmeyi amaçlıyoruz. Çift taraflı eylem planlarıyla özellikle inşaat, yapı malzemeleri, turizm, tekstil, bilgi teknolojileri gibi alanlarda ortak çalışma grupları kurarak gelişimi hızlandırmayı hedefledefliyoruz. Ayrıca, Türk firmalarının Hindistan’da yaşadıkları sorunları ortadan kaldırmaya ve yerel ortaklar bulmalarını sağlamaya dönük destek bir yapı oluşturulması da gündemimizde” dedi.



İEF'nin Hindistan'ı odak ülke olarak belirlemesinin son derece önemli olduğunu vurgulayan Çelik, “Bu çapta bir fuarın Hindistan’ı odak ülke seçmiş olması son derece olumlu ve Türkiye’nin ticari hedefleriyle de birebir uyumlu. Hem Türk İş İnsanlarının Hindistan’ı yakından tanıması ve fırsatları anlamaları hem de Hint İş İnsanlarının Türkiye’yi, Türk kültürünü yerinde görüp deneyimlemeleri, ikili görüşmeler yapılması, ortak iş potansiyelimizi ortaya çıkartmak, ticaret hacmimizi büyütmek açısından önemli yarar sağlayacaktır” diye konuştu.