HABER/ Sinan KESKİN

İzmir Ticaret Borsası Meclis Başkanı Kocagöz, işsizlik problemine dikkat çekerek genç işsizliğin önlenmesi için hazineye ait tarım arazilerinin gençlere bedelsiz verilmesini önerdi

İzmir Ticaret Borsası meclis toplantısında ülkemiz ekonomik anlamda kritik ve zor günlerden geçtiğini söyleyen Meclis Başkanı Barış Kocagöz, güncel işsizlik rakamlarının geçen yılın aynı dönemine göre 1 milyon 259 bin kişi artarak 4 milyon 668 bine yükseldiğini belirterek, “Tarım dışı işsizlik oranı yüzde 4.1 artışla yüzde 16.8 oldu. Ancak işin bana göre en üzücü tarafı da genç nüfusta işsizlik oranının yüzde 6.8 punlık artış ile yüzde 26.7 olmasıdır. Bir taraftan tarımsal üretimde enflasyonu baskılayabilmek için istediğimiz hedeflere ulaşamazken, diğer yandan genç nüfusta bu denli fazla işsize sahip olmamız gerçeği apaçık ortada” dedi.

Bedelsiz kiralama

Olumlu bir sinerji yaratmak için genç nüfusu ekonomiye ve üretime katacak bir önerisi olduğunu ifade eden Kocagöz, şöyle devam etti: “Genç nüfusumuzun çalışarak üniversitelerde değerli bölümlerden mezun olduktan sonra iş bulamamaları ve ülkemiz ekonomisine katkıda bulunamamaları, büyük kayıp. Bunu hiç olmazsa tarımsal üretimde sağlayarak bir açığı kapatabilir miyiz? Bu konuda önerim; tarım yapılabilecek hazine arazilerini genç işsizlere bedelsiz kiralayalım. Devlete ait tarım yapılabilecek binlerce dönüm hazine arazisi var. Bunların kimisi ağaç tarımına, kimisi ise endüstriyel tarıma uygun. Bu parselleri başvuru yapan ve en az 2 yıldır işe giremediğini ispat eden, işsiz genç nüfusa en az 5 yıl süreyle bedelsiz kiralanmasını sağlayım.”

Üretim şart olmalı

Üç yılın sonunda herhangi bir üretim yaptığını ispat edemeyen, tarımsal üretim ve satış evraklarını sunamayan gençlerden arazinin alınarak başka bir gence tahsis edilmesinin mümkün olacağını vurgulayan Kocagöz, “Üretim yapmayı başarabilen gençlere ise beş yıllık dönemler halinde kiralamalar, şartları sağladıkları halde yenilenmeli. Bu sayede hem elimizde atıl duran arazilerin ihtiyacımız olan tarımsal üretim için değerlendirilmesi, hem de genç işsizlerin yeni işgücü ile kendilerine iş kurmaları sağlanmış olacaktır. Böylece ülke ekonomisine üretim ve istihdam anlamında olumlu katkı sağlanacaktır” diye konuştu.