Haber / Didar DEMİRCİ

Eskiden sefere yani uzun yola gidenlerin, yanında yemek götürmek için kullandığı, bir kaç yıl öncesine kadar unutulmaya yüz tutan sefertasları ekonomik zorlukların ardından tekrar gündeme geldi. Azalan alım gücü ve açlık sınırının altında kalan asgari ücreti ay sonuna yetirmeyi planlayan çalışanlar öğle yemeklerinden vazgeçip, akşamdan kalan yemeğini sefertasına koyup sabah yola çıkıyor.

'MODA OLDU'

Dar gelirlinin zor şartlar altında her geçen gün biraz daha ezilmesinin yanı sıra ekonomik kriz ve pandemi sürecinin de eklenmesi lokantacı esnafına da olumsuz yansıdı. İzmir Lokantacılar ve Gazinocular Esnaf Odası Başkan adayı Ahmet Akçiçek, yaşanan sürecin hem vatandaş hem de esnaf açısından son derece üzüntü verici olduğunu açıkladı. Akçiçek, “Unutulmaya yüz tutan sefertasları tekrar moda oldu. Vatandaşlar evden çıkarken akşam ne yediyse onu sefertasına koyup işine gidiyor. Ekonomik nedenlerden dolayı dışarıda yemek yeme dönemine ara verdiler. Bu durum yeme içme sektörü hepten perişan etti” diye konuştu.

'İFLASIN EŞİĞİNDEYİZ'

Lokantacıların iğneden ipliğe gelen zamları menü fiyatlarına yansıtamadıklarını dile getiren Tarihi Adil Müftüoğlu Uğur Lokantası’nın sahibi Alpay Okyay da kullandıkları tüm malzemelere sürekli zam geldiğini aktardı. Okyay, “Yağ, et, bakliyat, süt, aklınıza ne gelirse hepsine zam geldi; gelmeye de devam ediyor. Aynı ürünü bir sonrakinde daha pahalıya alıyoruz. Fakat lokantacı esnafı müşteriyi kaçırmamak için bu zammı onlara yansıtamıyor. İş yapan yerler var fakat eski kazançlar kalmadı. Çünkü gelen zamlarla doğru orantılı zam yapamıyoruz” dedi. İnsanların alım gücünün hızla düştüğüne dikkat çeken Okyay, “Bu zam furyasının bir dengeye gelmesi lazım. Böyle giderse bu zamana kadar kapanan lokantaların yanına yenileri eklenecek. Devletten beklentimiz bir sicil affı çıkartması. Ayrıca uygun faizli uzun vadeli kredi verilmesini bekliyoruz. Yoksa sektör iflasın eşiğine geldi” ifadelerini kullandı.

'GÖZÜMÜZ ASGARİ ÜCRETTE'

Önümüzdeki günlerde belirlenecek olan asgari ücrete ilişkin büyük beklenti içinde olduklarını dile getiren İzmir Lokantacılar ve Gazinocular Odası Başkanı Aykut Yenice ise, böylece lokantalara olan ilginin tekrar artabileceğini belirtti. Yenice, “Açlık sınırı, yoksulluk sınırı bu kadar yükselmiş ve asgari ücret bunların altına kalmışken tabi ki emekçi arkadaşlarımızın hakkının da verilmesi gerekiyor. Ancak bunlar yapılırken vergi düzenlemesinin de yapılması lazım. Eğer asgari ücreti artırırken esnafın lehine vergi düzenlemesi yapılmazsa işletmeler için esas tehlike yıl başından sonra ortaya çıkacak. Ayrıca kepenk indiren lokanta sayısının azalacağını sanmıyorum. Kapatan işletme sayısı, yeni açılan mekan sayısından fazla olacaktır” dedi.