Haber/ Gökçe ADAR

Yarımada Sakız Koyun Çiftliği Üreticisi Zeynel Aburus, girdi maliyetlerinin değişkenliğinin üreticinin planlarını kötü yönde etkilediğini ifade ederek, gençlerin sektörden uzaklaştığını söyledi. Aburus, “Veteriner teknikeriyim. Yarımada Sakız Koyun Çiftliği'nde koyun üreticiliği yapıyorum. Ancak, bir takım sıkıntılar yaşıyoruz. Örneğin; şu an girdi maliyetleri çok yüksek. Karımızı yükseltmek için planlar yapıyoruz ancak girdi maliyetleri değişince yaptığımız planları da değiştirmek zorunda kalıyoruz. Yem, gübre fiyatları ve tüm girdiler sürekli değişiklik gösteriyor. Bu değişiklikler, sektöre girmek isteyen genç üreticileri kötü yönde etkiliyor. Üreticileri, meslekten uzaklaştırıyor. Öte yandan, gençler mesai saatleri belli olan meslekler istiyorlar. Ancak bu mesleğin mesai kavramı yok. Örneğin, ben sabah beşte işime başlıyorum. Gece gündüz çalışıyorum. Bu durum pek çok arkadaşıma zor geliyor. Gençler, ahırda değil plazada çalışmak istiyor” dedi. Gençlerin üretim sektörüne çekilmesi gerektiğini söyleyen Aburus, hayvancılık ve tarım politikalarının değişime ihtiyacı olduğunu ifade etti. Böyle devam ettiği sürece yakın gelecekte  gençlerin tamamen sektörden kopacağını dile getiren Aburus, gençlere yönelik destek programlarının ve özendirici politikaların hayata geçmesi gerektiğinin altını çizdi. 

Nesli tükenmek üzere 

Üreticiliğini yaptığı 'Çeşme Koyunu'nun, Çeşme'de artık tarım ve çiftçilik yapılmadığı için yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyleyen Aburus, “Karkas ağırlığı olarak normal bir koyun 25 ile 30 kilo gelir. Ancak Sakız koyununun canlı ağırlığı 80-90 kiloyu, karkas ağırlığıysa 45-50 kilogramı bulabiliyor. Sakız koyunu, üzerindeki lekelere ve kuyruklarının çeşitlerine göre sınıflandırılıyor. Üreme açısından ince kuyruklu olanlar daha avantajlı. Amacımız bu nesli tehlikede olan hayvanların soyunun devam etmesini sağlamak” diye konuştu.

Koyun sütüne ilgi arttı 

Sakız koyunlarının verimli hayvanlar olduğunu da ekleyen Aburus, vatandaşın koyun sütüne ilgisinin arttığını ifade etti. Aburus, “Normal bir koyundan günde yarım ya da bir litre süt alırsınız. Sakız koyunundaysa bu rakam dört litreye kadar çıkabilir. Koyun sütünün satışı da inek sütüne kıyasla daha yüksek. Vatandaş, koyun sütüne daha fazla rağbet göstermeye başladı. Vatandaş, kendi yoğurdunu, peynirini yapmaya başladı. Dolayısıyla süte olan ilgi de arttı. Yani 2 bin TL'ye bir koyun aldığınızda, yavrulama döneminde 3 yavrusunu sattığınızda satın aldığınız koyunun parası da çıkmış oluyor. Yavru ve döl verimi oldukça yüksek bir tür” ifadelerini kullandı.