İzmir'de düzenlenen “Turing’den Geleceğe Yapay Zeka” konferansı, alanında uzman bilim insanlarını buluşturdu; toplantıda yapay zekanın geleceğe olan etkileri tartışıldı.


MUSTAFAElektrik Mühendisleri Odası İzmir Şubesi'nin düzenlediği Geleceğin Teknolojileri Konferansı kapsamında “Turing’den Geleceğe Yapay Zeka” etkinliğine İzmirliler yoğun ilgi gösterdi. Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi'nde gerçekleştirilen etkinlikte A'dan Z'ye yapay zeka ele alındı. EMO İzmir Şubesi Başkanı Mahir Ulutaş, “Son dönemde hazırladığımız bilimsel raporlar ülkenin gündeminden dolayı gerekli ilgiyi görmüyor. Ancak Türkiye'de ne yazık ki, madenlerde, inşaatlarda, asansörlerde, binalarda gerekli tedbirler alınmadığı için onlarca insanımızı kaybettik. Doğanın talanına, kültürel alanların yağmalanmasına açık ve ucuz emek cehennemi bir ekonomik modeli sürdürüyoruz. Bunun doğal sonucu olarak eğitimin bilimden uzaklaştırılarak dinselleştirildiği, çocukların geleceksizleştirildiği, kadın cinayetlerinin sıradanlaştığı bir ülke konumundayız. Buradan çıkış ise bilimsel bilgiye verilen önemle sağlanabilir” dedi.

HAYALLER GERÇEK OLUYOR
Konferansta ‘Yapay zeka, hayalden gerçeğe’ başlığı altında sunum yapan Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tülay Yıldırım, “Yapay zeka konusunda ortaya konan çalışmalar son 2 senede çok arttı. Yapay zeka, insanlar tarafından yapıldığında zeka gerektiren şeylerin makineler tarafından yapılmasıdır. Yani yapay zekayla doğadaki davranış biçimleri modellenip, makinelere aktarılmak isteniyor. Geçmişte Jetgiller, Kara Şimşek gibi dizilerde ileride nelerin bizi beklediği yönünde örneklemeler vardı. Şu an için insansız kara, hava aracı ve deniz aracı yapıldı. 70 yıl önce ortaya koyduğumuz hayallerimizi şimdi gerçeğe dönüştürüyoruz” dedi.