HABER/ Murat ERVİN
Geçtiğimiz ay İngiltere merkezli küresel gayrimenkul danışmanlık şirketi Knight Frank, global konut fiyatları endeksinde İzmir’in tüm dünya kentlerini geride bıraktığını açıklamıştı. Merkez Bankası da dün yaptığı açıklamada konut fiyat endeksinde İzmir’in 2021 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 2.7’lik değer artışıyla ilk sırada yer aldığını kaydetti. Kentteki evlerin değerleri, geçen yılın temmuz ayına göre yaklaşık 3’te 1 oranında arttı. Ortalama 100 metrekarelik bir evin fiyatı Türkiye genelinde 466.9 bin TL'ye yükselirken, İzmir'de bu rakam 574,9 bin lira oldu.

‘YÜZDE 60’I SIKINTIDA’

Artan fiyatlar, kiralık evlere de yansıdı. Geçtiğimiz yıllarda 800 liraya kiralanabilen 1+1 evler bu yıl 2 bin 500 lirayı geçti. Buca ve Bornova gibi üniversite kampüslerinin olduğu ilçelerde bir öğrencinin tek başına kirayı karşılaması imkansız hale geldi. Öğrencilerin ev bulmasında çok zorluk yaşandığını kaydeden İzmir Emlak Komisyoncuları Odası (İZEKO) Başkanı Mesut Güleroğlu, “Pandemiden önce 1000 - 1100 TL olan ev kiraları, bir anda 2000- 3000 liralara kadar çıktı. Rakamlar hemen hemen yüzde 100 - 150 arttı. Şu anda İzmir'e gelen öğrencilerin yüzde 60'ı barınma sıkıntısı yaşıyor” dedi.

AİLELERE ODA ÇAĞRISI

Açıklanan şampiyonluğun öğrenci ve dar gelirliyi daha da umutsuz hale getirdiğini vurgulayan Güleroğlu, “Bizim ekonomide şampiyon olmamız gerekirken maalesef fiyatlar konusunda öne çıkıyoruz. Hal böyle olunca bu tür şampiyonluklara sevinemiyoruz. Burada iyiliksever insanlara çağrıda bulunuyorum; gelin evinizin bir odasını öğrencilere 500 liraya veya bin liraya kiraya verin. Ne yazık ki bize gelen 10 öğrenciden ancak 3 veya 4’ü ev kiralayabiliyor” ifadelerini kullandı.

KAHRAMANLAR ÖRNEĞİ

İzmir’de yaşanan kiralık konut sorunu için Kahramanlar örneğini veren Güleroğlu şunları söyledi: “Kahramanlar’da butik hastanelerin artmasıyla hasta yakınlarının konaklama sorunu ortaya çıktı. Oteller de çok pahalı olduğu için bu civarda yaşayanların kiraladığı odaları tercih etmeye başladı. Birçok kişi evini bu sayede pansiyon haline getirdi. Bu sistemde er veya geç İzmir’de yaygınlaşacak. Çünkü bu açık başka türlü kapatılamaz.”

‘EVLATLARI GİBİ’

Öğrenci Velileri Derneği (ÖVDER) İzmir Şube Başkanı Behram Kaya, İzmirlilerin kente gelen öğrencileri evlatları gibi görüp evlerinin bir odasını açması gerektiğini söyledi. Kaya, “Bize, topluma yakışan da budur. İnanıyorum ki İzmirliler, evlerinin müsait bir odasında o çocuklarımıza evlatları gibi bakar hatta ücret bile alacaklarını zannetmiyorum. Çocuklarımız mutlaka tarikat yurtlarından kurtarılmalı ve yerel yönetimler bu konuda harekete geçmeli” dedi.

1468 KİŞİ ARKADAŞ ARANIYOR

İnternet üzerinden ev arkadaşı arayanlar da ‘Evarkadasi.com’ sitesi üzerinde biraraya gelerek barınma sorununa çözüm bulmaya çalışıyor. Sitede, İzmir’den bin 468 kişi, kirayı paylaşacağı ev arkadaşı arıyor. Bu sayının 702’sini Bornova, 508’ini ise Buca bölgesi ilanları oluşturuyor.