Türkiye’nin önde gelen etkinlik STK’larının katılımıyla İzmir Ticaret Odası’nda gerçekleştirilen Tüm Etkinlik Sektörü Federasyonu (TEFED) İzmir Çalıştayı sektör firmalarının yaşadığı sorunları masaya yatırdı. TEFED kurucuları, etkinlik sektörünün pandemiden en çok etkilenen ve çalışma alanları en uzun kapalı kalan ancak pandemide unutulan tek sektör olduğunu belirttiler. Pandemi tedbirleri sebebiyle, 16 Mart 2020 tarihinde faaliyeti durdurulan alanların başında gelen etkinlik sektörünün 10 binlerce firma ve yüzbinlerce çalışanıyla yok olmanın eşiğine geldiğini anlatan temsilciler, yeni normalleşme ile “davet ve organizasyon” kategorisine giren bütün etkinliklerin, turizm sektöründe olduğu gibi toplum sağlığını koruyan güvenli etkinlik tedbirleri altında yapılabileceğini savundular. Yılda 600 bine yakın çiftin evlendiği ülkemizde alt tedarikçileriyle birlikte yaklaşık 90 milyar TL iş hacmine sahip düğün sektöründen pay aldıklarını belirten sektör temsilcileri, düğünlerden sonra diğer etkinliklere getirilen kısıtlamalar ve bu yıl yapılamayan kurumsal toplantı organizasyonları eklendiğinde yaşanan ekonomik kaybın çok daha büyük rakamlara ulaştığını anlattılar.

Denetimli yapılsın

Organizasyonun sadece bir eğlence ya da aktiviteden ibaret olmadığı, on binlerce firma ve bu firmalarda çalışan yüz binlerce çalışan için geçim kapısı olduğunun unutulmaması gerektiğini belirten sektör temsilcileri, dekorasyon işçisinden çiçekçisine, garsondan aşçısına, müzisyenden dansçısına, ses teknisyeninden fotoğrafçısına, organizatörden mekan yetkilisine, güvenlik görevlisinden valesine kadar saymakla bitmeyecek meslek sahibinin geçim kapılarının 11 aydır kapalı olduğunun hatırlanmasını istediklerini ve normalleşme takviminin açıklanmasının sektöre yapılacak destekler içinde en önemli adım olacağını açıkladılar. Tüm Etkinlik Sektörü Federasyonu kurucu derneklerinden İzmir Organizasyon Bileşenleri Derneği (İZOB-DER ) Başkanı Adnan Bulu, yaptığı açıklamada; maske, temizlik ve sosyal mesafe tedbirlerine ek olarak, davetlilere HES kodu sorgulaması ve işletme tarafından çalışan personele her hafta Kovid-19 testi uygulaması yapılmasının, platformun tedbir tavsiyeleri arasında olduğunu belirtti. Etkinlik süreçlerini ve etkinlik alanlarında oluşabilecek riskleri en iyi bilen uzmanlar olarak çözüme destek olmak istediklerini bildiren Adnan Bulu, TEFED olarak hazırlanacak rehberlere gönüllü danışmanlık desteği vermeye hazır olduklarını duyurdu. Düğünlerle ilgili riskin kontrolsüz sokak ve köy düğünlerinden kaynaklandığına dikkat çeken İzmir Organizasyon Bileşenleri Derneği Başkanı, etkinliklerin sadece denetimli mekanlarda yapılması gerektiğini savundu.

Tarih verilsin

TEFED kurucu derneklerinden Davet, Etkinlik, Sahne ve Organizasyon işletmeciler Derneği (DESOİD) Başkanı Yılmaz Ulucan ise, öngörü faaliyetin başlayacağı ve kısa çalışma ödeneğine gerek kalamayacağı yönündeyse vakit kaybetmeden sektöre tarih verilmesi gerektiğini söyledi. Açıklamanın geç yapılması durumunda rezervasyonların başlamayacağını ve sektörün bir sezon daha kaybedeceğini belirten Ulucan, yapılacak açıklamanın etkinlik sektörü için can suyu olacağını hatırlattı.