Haber / Murat ERVİN

Elektrikte yüzde 127'yi doğalgazda ise yüzde 50'leri bulan zamların ardından dükkanının ısıtmasını ve aydınlatmasını kısan esnaf gelirini artırmak için farklı yollar aramaya başladı. Özellikle İstanbul'da kimi restoranlar müşterilerinden açılış ücreti alırken kimileri de ısıtıcılar için saat başı ücret istemeye başladı.

Henüz İzmir'de böyle bir uygulamaya denk gelmediklerini söyleyen İzmir Lokantacılar ve Gazinocular Esnaf Odası Başkanı Aykut Yenice, “Oturma parası isteyecek olan dükkanını kapatıp gitsin” derken İzmir Kahveciler Esnaf Odası Başkanı İsmail Hakkı Kırdı ise, “Zamlar bu şekilde devam ederse İzmir'de de kafe ve kahvehanelerde benzer uygulamalar görülebilir” ifadelerini kullandı.

'MÜŞTERİYİ İLGİLENDİRMEZ'

Kendisinin de sosyal medyada bu paylaşımları gördüğünü fakat ciddiye almadığını söyleyen İzmir Lokantacılar ve Gazinocular Esnaf Odası Başkanı Aykut Yenice, mönülerdeki fiyatların zaten verilen hizmetin bedelini de kapsadığını belirtti. Yenice, “Isıtıcı açmak için para istemek veya müşteri gelip oturdu diye bunu hesaba eklemek gibi şeyler kabul edilemez. Bu en başta işletmecilik kültürüne aykırı. İşletmenin elektrik parası, ısınma gideri müşteriyi ilgilendirmez. Eğer bunların parasını istiyorsan bu işi yapmayacaksın, kapatıp gideceksin” diye konuştu.

'BİR DAHA GELME DEMEKTİR'

Kordon İş Adamları Derneği Başkanı Ömür Şanlı ise, böyle bir sistemin dünyanın hiç bir ülkesinde olmadığını vurguladı. Böyle bir işletmeyi müşterilerin de tercih etmeyeceğini aktaran Şanlı, “Tamamen şov amaçlı yapılan bir şey. Fakat bu davranışla hem kendilerini hem de toplumu küçük düşürüyorlar. Oraya hangi müşteri gidip oturur? Belki bir kez gider ama bir daha tercih etmez. Zaten işletmeler müşterilerine mönü fiyatı sunarken tüm maliyet hesaplamalarını yaparak bunu yansıtıyor. Bunun haricinde bir ücret istenmesi doğru değil. Bunu İzmir'deki restoranların yapacağına inanmıyorum” dedi.

'İZMİR'DE NEDEN OLMASIN?'

İzmir Kahveciler Esnaf Odası Başkanı İsmail Hakkı Kırdı, İzmir'deki kahvehaneler ve kafelerde şimdilik böyle bir durumun olmadığını aktardı. Önümüzdeki günlerin ne getireceğini bilmediklerini söyleyen Kırdı şunları söyledi: “Belki de bunu gören kafe ve kahveci esnafımız 'neden olmasın?' diyerek bu uygulamaya geçebilir. Kahvehanelerde insanlar saatlerce oturuyor, bu uygulama için yasal bir kısıtlama olacağını sanmıyorum. Sonuçta gelen kişi oranın sıcaklığından, tuvaletinden, televizyonundan faydalanacak, çayını – kahvesini içip gazetesini okuyacak. Eğer bu zamlar devam ederse İzmir'de de esnafımız mecburen bu şekilde çalışmaya başlayabilir. Zaten elektriğe ve doğalgaza gelen zamlar konutları da olumsuz etkilediği için masrafını azaltmak isteyen vatandaş artık kahvehaneye gelmez oldu. Bu nedenle de işlerimiz iyice azaldı.” 

TUTTURAN AYAKTA KALIR

Bugüne dek işletme giderlerinin yaklaşık yüzde 20’sinin enerjiye gittiğini söyleyen sektör temsilcileri, gelen zamlarla birlikte bu oranın çok arttığını ve her işletmenin kendine göre bir sistem geliştirmeye başladığını vurguladı. Semte göre değişmekle birlikte kimi işletmelerin 10 TL ila 70 TL aralığında açılış ücreti aldığını belirten sektör temsilcileri bu sistemi tutturabilen işletmelerin ayakta kalacağını kaydetti.