Kruvaziyer gemilerinin rotasını farklı ülkelere çevirmesi İzmir Limanı Yolcu Salonu esnafını vurdu. Kiralarını ödeyemeyen esnaf ayakta kalmak için yıllarca çalışarak biriktirdiğini satıyor

Umut KARAKOYUN / Terör olayları, ülkedeki istikrarsızlık Türkiye ekonomisinin kan kaybetmesini hızlandırdı. Rotasını güvenli limanlara çeviren turistlerin İzmir'i listesinden çıkarması, esnafı vurdu. Verilere göre 2015 yılında İzmir'e 115 gemi geldi. Bu gemilerde 228 bin 627 yolcu kente giriş yaparken, bu sayı 2016 yılında hayli azaldı. Geçtiğimiz yıl, İzmir Limanı'na yalnızca 24 gemi geldi. Turist sayısı da aynı oranda düştü. 2016 yılında, kruvaziyerle İzmir'e gelen turist sayısı 13 bin 583'e geriledi. Yine 2015 yılında Kuşadası'na 506, Çeşme'ye 41, Dikili'ye ise 42 gemi geldi. İlçelerde de büyük düşüşün yaşandığı rakamlara yansıdı. 2016 yılı içerisinde Kuşadası'na gelen gemi sayısı bir önceki yıla göre yarı yarıya düştü. Kuşadası 2016 yılında 271 gemi ağırlarlarken, Çeşme'ye 62, Dikili'ye ise 14 kruvaziyer gemisi geldi. Gelen turist sayısında da ciddi oranda düşüş yaşandı.

FAİZİYLE İSTENİYOR

Tüm bu gelişmeler, İzmir Limanı'nda esnaf olan vatandaşları derinden etkiledi. Limanda iş yapamaz hale gelen esnaf, her ay Türkiye Devlet Demiryolları'na (TCDD) 2 bin liraya yakın kira ödemek zorunda. İzmir Limanı Yolcu Salonu esnafı kiralarını ödeyemez hale gelince TCDD 3. Bölge Müdürlüğü ile görüştü. Müdürlük esnafın taleplerini dilekçe ile iletmesini istedi. Esnaf da 2016 yılının Ocak ayında, 2016 yılı kiralarının bir kereye mahsus olmak üzere kruvaziyer gemilerinin seferlerinin tekrar başlayıncaya kadar durdurulmasını belirten bir dilekçe verdi. Aradan altı ay geçtikten sonra olumsuz yanıt geldi. Ödenmeyen kiraların, 2016’nın ilk altı ayı için tamamını faiziyle beraber, ikinci altı ayı içinse yarısı oranında ve faiziyle birlikte 30 gün içinde ödenmesini isteyen bir yazı gönderildi. Esnaf, bir aylık kirasını dahi ödeyemeyecek durumda olduğu için İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş'tan randevu alarak yardım istedi. Demirtaş da konunun Başbakan'a aktarılması gerektiğini söyledi.

BORÇLARLA AYAKTALAR

Esnaflardan İtibar Mikail, 12 yıldır aynı yerde olduğunu ancak hiçbir dönem bu kadar kötü bir durumda kalmadıklarını açıkladı. Son iki yıldır hiç satış yapamadıklarını söyleyen İtibar Mikail, borçlanarak ayakta kalmaya çalıştığını belirtti, “Terör olayları bitene kadar kira alınmamasını talep ediyoruz. İzmir Ticaret Odası ile görüştük. Bize 'Başbakan Binali Yıldırım İzmir'e gelecek. Yıldırım'la görüşürseniz sorun daha rahat çözülür' denildi. Biz de Başbakan'ın gelmesini bekliyoruz” dedi. Hem Ticaret Odası'na hem de Esnaf Sanatklarlar Odası'na kayıtlı olan esnaflar, gemilerin gelmesini bekliyor. Umutlarını gelecek gemilere bağlayan esnaflar, turistlerin gelmemesi halinde ayakta duramayacaklarını söylüyor.

DESTEK BEKLİYORUZ

Esnaflardan Şenol Süs de 13 yıldır limanda. Hiç iş yapamadıklarını belirten Şenol Süs, bütün gün boş boş oturduklarını söyledi. Süs, “2015 yılının sonundan itibaren bir tane kruvaziyer bile gelmedi. Başbakan Binali Yıldırım'dan randevu talebimiz var. Kısaca kendisine yaşadığımız sorunları aktarmak istiyoruz. 2015 yılının başından tibaren hem sözlü hem de yazılı olarak görüşmelerimiz Devlet Demiryolları ve Ulaştırma Bakanlığı ile sürüyor. Ama bir sonuç alamadık. Dükkanlarımız kapalı olduğu için kira alınmamasını talep ediyoruz. Bu süreç bitecek ama bu kötü günler geçene kadar biz nasıl ayakta kalacağız? Ayakta kalmak için destek bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Kulağımız Ankara'da

15 yıldır limanda esnaflık yapan Nihat Eracar da hayli zor durumda olan esnaflardan. Kabus gibi bir dönem yaşadıklarını anlatan Eracar, iş yapamadıkları için ellerinde olanları satarak ayakta kalmaya çalıştıklarını söyledi. Eracar; “Birikimlerimizi satıp, evimize ekmek götürmeye çalışıyoruz. Bizim nakdi yardım istediğimiz yok. Doğal afetlerde zarar görenlere, çeşitli destekler veriliyor. Biz de burada devletin kiracısıyız. İşlerimiz açılıncaya kadar kira alınmamasına dair talebimiz var. Derdimizi yeterince anlatamadık. Hiçbir Allah'ın kulunun buraya gelip gittiği yok. Bu sorun aşılacak, ancak aşılana kadar bizler kiralarımızı nasıl ödeyeceğiz, çocuklarımızın okul taksitlerini, yakıtlarımızı nasıl ödeyeceğiz? Nasıl geçineceğiz?” diye sordu. Esnafın gözü kulağı şimdi Ankara'da. Zor durumda olan vatandaşlar gelecek güzel bir habere kilitlendi.

İzmir'de 1 yılda 6814 esnaf kepenk kapattı

Ekonomideki zorlu tablo, İzmir'deki diğer esnafı da vurdu. İzmir Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası’nın kıdemli üyelerinden Ekonomist Ayten Karadağ, İzmir’in ekonomik gündemine ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu. Küçük esnafın durumunun hiç iç açıcı olmadığını söyleyen Karadağ, “2016 yılında İzmir’de 6 bin 814 esnaf kepenk indirdi. Binlerce esnaf borcundan dolayı icralık oldu. 2017 yılının ilk ayını da analiz ettiğimizde küçük esnafımız için hiçbir adımın atılmadığını görüyoruz. Artık esnaf için bıçak kemiğe dayanmıştır. Esnaflarımıza can suyu yaratacak destekler bir an önce sunulmalı, gerekli tedbirler alınmalı.Yoksa binlerce esnafın daha bu dar boğazın altında kalma ihtimali var” dedi.

GÜNDE 278 DÜKKAN

Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu’nun yayınladığı 2016 yılı verilerinden alıntılar yaparak ekonomi üzerine konuşmasını sürdüren Karadağ, “2016’nın tamamında Türkiye genelinde 101 bin 614 esnafın iş yerinin kapısına kilit vurduğunu görüyoruz. Yani geçtiğimiz yılda ülke genelinde bir günde 278 dükkânın kapısına kilit vurulmuş. Bunlar korkunç rakamlar. Bunun yanına bir de satış yapamadığı, kazanç elde edemediği için sırtındaki borçlarla faaliyet alanını değiştiren 1 milyon 286 bin 103 esnafı eklediğimizde durumun kötülüğünü net bir şekilde ortaya çıkıyor’ dedi. Haksız rekabetin ve ağır vergi yüklerinin ortadan kaldırılması gerektiğinin altını çizen Karadağ, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Faizsiz krediler sağlanmalıdır. Meslek odaları çalışma içerisine katılarak, küçük esnaf kampanyalarla teşvik edilmelidir. Söylemeye dilim varmıyor ama eğer tedbir alınmazsa, gerekli destek sunulmazsa esnafımızı çok kötü günler bekliyor. Hatta 2016 yılını bile mumla ararız” dedi.